Los poetas valencianos del Cancionero general

  Valencia, 1511 y 1514

  (Autor/autora) , (Director de la col·lecció)

  Les dues primeres edicions del Cancionero general (València, 1511 y 1514), la major i més important colectània de la poesia castellana dels segles XVI i XVI, reuneixen entre els seus folis un considerable cabal de poemes corresponents a una vintena d'autors d'origen valencià.

  Encara que, d'acord amb els criteris del compilador, la seua obra al Cancionero conforma un corpus relativament cohesionat, es tracta d'escriptors de diferents arrels i predicaments. Tots tenen cabuda en la magna antologia de Castillo: poetes majors i menors, aristòcrates i burgesos. Les més diverses professions es troben representades: juristes, notaris, clergues, militars, diplomàtics i fins i tot un dels primers rectors de la Universitat de València: Lluís Crespí de Valldaura.

  Estem davant d'un capítol important de la història social i cultural valenciana, que ens ajuda a entendre les raons per les quals València es convertí en la nova "Atenes" de la Corona d'Aragó. Tertúlies, certàmens poètics i centres cortesans auspicien el desenvolupament d'una pràctica poètica complexa i amb múltiples formes, en castellà i valencià, entre l'art i la propaganda, entre la tradició i la modernitat, de la qual donen compte les diverses seccions de l'obra de Castillo, i és que la significativa presència dels valencians al Cancionero, amb el comte d'Oliva al capdavant, s'interpreta no només com un  tribut a la producció local, sinó com un reflex inequívoc de l'efervescència cultural de la València antiga, entre l'Edad Mitjana i el Renaixement.

  Estela Pérez Bosch, Sueca (la Ribera Baixa) 1976. Llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat de València, es va doctorar en Filologia Hispànica amb la seua tesi sobre l'obra dels poetes valencians en la gènesi del Cancionero general (València, 1511 i 1514). Ha publicat una dotzena d'articles sobre el món dels cançoners, fruit de la seua participació a Congressos i Jornades nacionals i internacionals, així com d'algunes ressenyes i articles en revistes literàries.

  És membre de l'Associació Hispànica de Literatura Medieval, així com de la Societat Internacional "Convivio" per a l'estudi dels Cançoners. A més, conta entre els seus mèrits el de ser una de les primeres impulsores d'ALEPH, Associació de Joves Investigadors de la Literatura Hispànica, una iniciativa amb vuit anys d'història que es va forjar a València a l'any 2003. Anteriorment, ha publicat Los valencianos del "Cancionero general". Estudio de sus poesías (València, PUC, 2008). Apassionada de la docència, exerceix actualment com a professora de Llengua Castellana i Literatura a l'IES Benalúa de Guadix (Granada). 

  Autor/autora
  Director de la col·lecció
  Col·lecció
  Arxius i Documents
  Matèria
  Estudis Literaris
  Idioma
  • Castellà
  Editorial
  Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació
  EAN
  9788478225712
  ISBN
  978-84-7822-571-2
  Pàgines
  671
  Ample
  17 cm
  Alt
  24 cm
  Edició
  1
  Data de publicació
  01-08-2011
  Número de la col·lecció
  46
  Tapa blana
  €16,00

  Llibres relacionats