Moriscos, nobles y repobladores

  Estudios sobre el siglo XVII en Valencia

  (Autor/autora)

  En tres llargs i documentats treballs, l'autor estudia diversos aspectes de la societat valenciana en el context històric de l'expulsió dels moriscos. Es reconstrueix i analitza l'elit econòmica i directiva d'aquests, però a partir d'un esbós global del poder adquisitiu, rentes i patrimonis de la societat en el seu conjunt com a forma d'objectivar l'anàlisi i sense oblidar relacionar-la amb la resta de l'estructura social. Amb això es procura superar la banal dicotomia, d'arrels vuitcentistes, entre posicions proclius a atendre a la riquesa del morisc i altres a la seua pobresa o misèria.

  La situació de la noblesa s'aborda en el cas dels Borgia, Ducs de Gandia. Evolució familiar, patrimoni, ingressos, gestos... i sobre tot deutes, prestant particular atenció a les tenses relacions amb els seus nombrosos i importants creditors (xicoteta noblesa, clero, classes mitjanes), defraudats i impossibilitats de percebre els seus interessos i de recuperar els seus crèdits, especialment després del 1609. Un problema creditici individual es va convertir prompte en una qüestió política. Es formularen significatius arguments segons els interessos en joc i la Corona va tindre que intervenir en funció d'àrbitre, però amb clara predilecció pels Borgia.

  Conflictivitat social en un mitjà preferiblement urbà entre senyors de llocs de moriscos i creditors, però també al camp entre aquells i els repobladors de les terres abandonades en la configuració del nou regim senyorial. Al voltant d'aquest tema, del qual s'han abocat posicions contràries en les dues últimes dècades, reflexiona l'autor, evitant reaccions pendulars que d'una visió lúgubre passarien a un altra que desconeix o menysprea uns fets, per potenciar excessivament altres.

  Autor/autora
  Col·lecció
  Estudios Universitarios
  Matèria
  Història
  Idioma
  • Castellà
  Editorial
  Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació
  EAN
  9788478221066
  ISBN
  978-84-7822-106-6
  Pàgines
  244
  Ample
  13 cm
  Alt
  21 cm
  Edició
  1
  Data de publicació
  08-10-1993
  Número de la col·lecció
  58

  Esgotat

  Llibres relacionats