Música, tradició i patrimoni (2 volums)

  La Festa de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí

  (Autor/autora) , (Autor/autora) , (Diseño y maquetación)

  La Festa Major d’Algemesí, que té lloc cada mes de setembre des d’almenys el segle xvii, és una de les manifestacions de la música tradicional més significatives del territori valencià. La declaració per part de la UNESCO com a patrimoni immaterial de la humanitat l’any 2011 va suposar el reconeixement internacional d’un poble capaç de mantindre vives la seua cultura i la seua tradició de manera ininterrompuda, any rere any. La música tradicional, interpretada majoritàriament amb la dolçaina i el tabal, és una protagonista imprescindible de la Festa, i es mostra viva i actual en els gèneres de cercavila, balls de carrer i danses rituals.

  El primer volum conté un pròleg de Josep Enric Estrela, un article de Cristina Martí Morell i Pau Llorca Ulzurrun de Asanza on es contextualitza la Festa des d’un punt de vista etnomusicològic, seguit d’una descripció exhaustiva per part d’Andrés Felici de tots els rituals, en la qual es mostra, de manera detallada, com s’organitzen les activitats, així com el capteniment que han d’adoptar els músics en tots els actes.

  El segon volum, de Xavier Richart, conté les transcripcions en partitura de totes les melodies i ritmes usats en el desenvolupament de la Festa, una succinta anàlisi musical i una sèrie de reflexions personals pel que fa als valors socials i identitaris de la música tradicional.

  Andrés Felici Castell (Algemesí, 1986) és doctor en Història de l’Art i treballa com a professor al col·legi Ave Maria de Carcaixent i al Departament d’Història de l’Art de la Universitat de València. Com a dolçainer, participa en les festes de la Mare de Déu de la Salut des de l’any 2000. Ha sigut mestre de dolçaina a les escoles d’Algemesí i Guadassuar.

  Xavier Richart Peris (Algemesí, 1963) participa com a dolçainer en el ball de la Muixeranga des de l’any 1979. Ha sigut mestre de l’Escola Musical de Tabalet i Dolçaina d’Algemesí fins a l’any 1989. En l’actualitat és professor titular de música en l’especialitat de dolçaina al Conservatori Professional José Iturbi de València.

  Autor/autora
  Autor/autora
  Diseño y maquetación
  Col·lecció
  Fora de Col·lecció
  Matèria
  Música i Dansa
  Idioma
  • Valencià
  Editorial
  Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació
  EAN
  9788478229475
  ISBN
  978-84-7822-947-5
  Pàgines
  360
  Ample
  21 cm
  Alt
  29,7 cm
  Edició
  1
  Data de publicació
  31-03-2023
  Tapa blana
  €29,00

  Ressenyes

  • ‘Música, tradició i patrimoni. La Festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí’, d’Andrés Felici i Xavier Richart

   La veu dels llibres

  Llibres relacionats