Panses a l'ombria del Benicadell

  Riuraus i sequers a la Vall d'Albaida

  (Autor/autora) , (Pròleg)

  L’elaboració de la pansa escaldada en terres valencianes està testimoniada des de l’època romana. Es tracta d’un peculiar sistema de transformació del raïm en pansa que no ha variat gens al llarg dels segles; es va mantindre en l’època islàmica i al llarg del segle XIX es va convertir en la principal font d’ingressos dels pobles de la franja oriental de la Vall d’Albaida. 

  La present obra documenta la petjada que aquesta activitat agrícola ha deixat en els paisatges d’aquesta comarca: els riuraus, unes construccions singulars del territori valencià, des de l’Horta Nord a la Marina Baixa. A la Vall d’Albaida encara se’n conserven un centenar, mostra d’una arquitectura genuïna i senzilla, amb materials dels voltants i en bona part construïda pels mateixos llauradors. 

  Però, més enllà de l’arquitectura, a l’entorn de la pansa hi ha tot un món amb una terminologia pròpia, el qual inclou tant l’economia com els paisatges agraris d’una època, els aspectes gastronòmics, els etnogràfics, les relacions socials i els moviments migratoris. 

  Al capdavall, aquest treball de recerca fa visible un món quasi oblidat que va tindre un paper cabdal en la història contemporània de la Vall d’Albaida, a fi de recuperar-ne les fites més representatives i acostar-les a la sensibilitat social de hui dia.

   

   

  Carlos V. Fuster Montagud és llicenciat en Història per la Universitat de València i professor de Secundària, a més de tutor en la UNED Gandia. Va cursar estudis del Màster de Gestió de Patrimoni Cultural a la UA així com de treball etnogràfic al Museu d'Etnologia de València.

  Ha publicat articles i llibres sobre la pansa i els riuraus, entre altres: Els riuraus. L'elaboració de la pansa (2015); L'escaldà de raïm moscatell, una activitat mil·lenària (2017), La pansa i els riuraus a la Marina Alta (2019), L'arquitectura de la pansa (2017) i el documental Temps de pansa, la memòria del riurau (2014) on es donava veu als pansers i les panseres de la Vall d'Albaida. 

  En l’àmbit del procés divulgatiu sobre el món de la pansa, ha participat en congressos, ha organitzat exposicions, tallers didàctics, així com en la constitució de Riuraus al Vernissa, el col·lectiu artífex de la recuperació d'aquest treball esdevingut en tradició a la Safor i la Vall d'Albaida. 

  Autor/autora
  Pròleg
  Col·lecció
  Estudis Comarcals
  Matèria
  Etnologia
  Idioma
  • Valencià
  Editorial
  Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació
  EAN
  9788478228553
  ISBN
  978-84-7822-855-3
  Pàgines
  242
  Ample
  15 cm
  Alt
  21 cm
  Edició
  1
  Data de publicació
  02-02-2021
  Número de la col·lecció
  12
  Tapa blana
  €16,00

  Ressenyes

  Llibres relacionats