Pescar en la memòria

  Sistemes de pesca tradicional en l'Albufera

  (Autor/autora) , (Autor/autora) , (Disseny de la coberta) , (Disseny de la col·lecció)

  «La gent de l’Albufera, l’autèntica gent de l’Albufera, són pescadors». Amb aquestes paraules, Joan Fuster va evocar un dels binomis més representatius de València. L’Albufera, un espai profundament significat, és la imatge i la identitat d’unes gents que han conformat el seu medi de vida a través de la pesca. 

  Pescar en la memòria. Sistemes de pesca tradicional a l’Albufera s’endinsa en els sistemes de pesca del llac i tot el coneixement associat. Els redolins, la singularitat de la pesca al cel, l’ambulant i el seu catàleg d’arts, la riquesa topogràfica, les formes d’orientació, els atifells, les embarcacions i tants altres elements conformen el complex sistema pesquer de l’Albufera, resultat de la capacitat d’adaptació i dels coneixements sobre el medi acumulats durant segles.

  Homes i dones del llac desenvoluparen destreses no escrites, de difícil aprehensió i adquirides des de la infantesa, coneixements vulnerables que enfilen el camí de la desaparició, com la pesca tradicional mateixa. Pescar en la memòria vol contribuir a la recuperació del saber d’aquesta comunitat pesquera singular, perquè parlar de la pesca a l’Albufera és submergir-se en la memòria d’un art.

   

  BEATRIZ SANTAMARINA CAMPOS és professora titular d’Antropologia Social en la Universitat de València. Les seues línies de recerca giren al voltant dels processos de patrimonialització cultural i natural i de l’antropologia ambiental. És autora o coautora d’Ecología y poder (2006), Hijos del mar, hijos de la Tierra (2007), La memoria construida (2005), Llàgrimes vora mar (2009) i Una plaça per a la ciutat (2021), i editora o coeditora de Geopolíticas Patrimoniales (2017), Antropología ambiental (2018), El cercle màgic (2018), Mujeres y universidad sin cifras (2018) i D’alternatives et de communs (2021).

   

  AIDA VIZCAÍNO ESTEVAN és professora associada de Ciència Política i de l’Administració en la Universitat de València. Desenvolupa la seua tasca professional i investigadora en l’àmbit de la memòria oral, els processos de patrimonialització i la incorporació de la ciutadania a les polítiques públiques. És coordinadora del projecte València Immaterial, sobre patrimoni immaterial i innovació social, i és coautora dels llibres El barri que vam imaginar. Cartografia de la lluita veïnal a Sant Marcel·lí (2017) i Receptari Extraviat. Històries al voltant de la taula (2016).

  Autor/autora
  Autor/autora
  Disseny de la coberta
  Disseny de la col·lecció
  Col·lecció
  Estudis Universitaris
  Matèria
  Etnologia
  Idioma
  • Valencià
  Editorial
  Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació
  EAN
  9788478228713
  ISBN
  978-84-7822-871-3
  Pàgines
  168
  Ample
  12,5 cm
  Alt
  21,5 cm
  Edició
  1
  Data de publicació
  15-12-2021
  Número de la col·lecció
  175
  Tapa blana
  €14,00

  Ressenyes

  • Pescar en la memòria. Sistemes de pesca tradicional en l'Albufera

   Radio e

  • 'Pescar en la memòria' de l'Albufera

   Les notícies del matí

  • AIDA VIZCAÍNO ESTEVAN: «LA CONTINUÏTAT DE LA PESCA DEPÉN D’UNA ACCIÓ POLÍTICA CONCERTADA», per Vicent Llorens

   l'Amfibi

  Llibres relacionats