Rafael Ferrer i Bigné. Escrits valencians

  (Autor/autora) , (Introducció i edició) , (Director de la col·lecció) , (Director de la col·lecció) , (Fundador col·lecció) , (Disseny de la col·lecció)

  Escrits valencians integra la totalitat de les obres en valencià de Rafael Ferrer i Bigné. Una cinquantena llarga de poemes i textos en prosa que varen ser publicats de manera esparsa, i que representen una de les aportacions literàries més sòlides i remarcables del nostre vuit-cents convenientment editades per Rafael Roca. Entre les composicions líriques hi figuren algunes de les poesies que varen fer meréixer un major renom a Ferrer, com ara «Tirant a la joia», «Les tres germanes» i «La creuada dels poetes». El gruix de la prosa està constituït per les semblances biogràfiques que Ferrer dedicà als escriptors Tomàs Villarroya, Josep Bernat i Baldoví i Pasqual Pérez i Rodríguez, així com per l’article en què donava notícia del testament d’Ausiàs March i el discurs que pronuncià com a president de Lo Rat Penat (1881).

  Rafael Ferrer i Bigné (València, 1836 1892). Poeta, erudit i periodista, tingué un paper determinant al capdavant de l’anomenada Renaixença, el moviment lingüístic i literari que protagonitzà la segona meitat del segle XIX, i que mirava de fomentar i prestigiar l’ús culte de la llengua dels valencians. Participà en els emblemàtics Jocs Florals de Barcelona de 1868, i pertangué al nucli d’escriptors que van fundar la societat cultural Lo Rat Penat (1878), de la qual esdevingué quart president (1881-1882). A més, fou membre corresponent de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i publicà un notable Estudio históricocríticosobre los poetas valencianos de los siglos XIII, XIV yXV (1873), que formava part d’una ambiciosa història de la literatura (titulada El Parnàs Valencià) que arribava fins al segle XIX i que deixà inèdita i pràcticament enllestida.

  Rafael Roca (Alaquàs, 1971) és professor del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València. Els seus treballs com a historiador de la literatura s’han centrat sobretot en l’estudi dels escriptors valencians del segle XIX. Ha publicat llibres com ara TeodorLlorente, líder de la Renaixença valenciana (Premi Ferran Soldevila de Biografia, Memòries i Estudis Històrics, 2006) i El valencianisme de laRenaixença (Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, 2010). Ha tingut cura de l’edició de les Poesies valencianes de Constantí Llombart i de la de l’Obra valenciana completa de Teodor Llorente, i és autor del dietari Proejant el temps (Institució Alfons el Magnànim - CVEI, 2023).

  Autor/autora
  Introducció i edició
  Director de la col·lecció
  Director de la col·lecció
  Fundador col·lecció
  Disseny de la col·lecció
  Col·lecció
  Biblioteca d'Autors Valencians
  Matèria
  Literatura Poesia
  Idioma
  • Valencià
  Editorial
  Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació
  EAN
  9788411560191
  ISBN
  978-84-1156-019-1
  Pàgines
  172
  Ample
  11,5 cm
  Alt
  19 cm
  Edició
  1
  Data de publicació
  05-10-2023
  Número de la col·lecció
  71
  Tapa blana
  €16,00

  Ressenyes

  Llibres relacionats