Renovació i innovació educativa en les escoles laiques i republicanes valencianes (1900-1939)

  (Autor/autora) , (Director de la col·lecció) , (Disseny de la coberta)

  El republicanisme polític, especialment el blasquisme, estimulà la creació d'escoles laiques, que a més promocionà i sustentà, en tots i cadascun dels destrictes de la ciutat de València, al temps que anaren també establint-se en molts municipis de la província. Arribà a construir-se i consolidar-se una xarxa important d'escoles laiques i republicanes per tota la ciutat com alternativa al sistema educatiu de la Restauració, autoritari, elitista, clerical i subsidiari. Aquesta fou la consigna de Blasco Ibáñez.
  Però, sovint, hom oblida el treball i la tasca que les escoles laiques i racionalistes, i, com no, el seus mestres, portaren endavant perquè els ideals i el model republicà triomfara. Jugaren un paper important en la consolidació dels ideals republicans i compartiren, i també practicaren en les seues escoles, molts dels ideals i propostes educatives de la ILE, els moviments pedagògics de l'Escola Nova i del racionalisme, uns postulats ideològics i pedagògics que serviren com a base per a plantejar la "revolució" en l'ensenyament que els diversos governs de la conjunció republicana i socialista intentaran portar a terme.
  Ensenyança laica i racional, activa i arrelada al medi, escola unificada on conviuen xiquets i xiquetes de diferent sexe i classe social, que pretén formar ciutadans, no súbdits, solidaris, autònoms, crítics, lliures i actius. Un model educatiu modern, innovador i avançat que serà combatut amb ferocitat pel catolicisme i el clericalisme més conservador i intransigent. Llibertat, racionalitat, modernitat, cultura i educació es presentaran com els elements bàsics per a la transformació d'Espanya i l'avanç social.
  En el mes de desembre de 2017, Wilson Ferrús guanyà de nou el XXI Premi d'Investigació de l'Horta Sud 2017 amb el seu treball El Grup Femení de la residència d'estudiants de Madrid en temps de guerra: L'Hort de Les Palmes de Picanya (1936-1939), premi convocat per l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Horta Sud i que compta amb el patrocini de Caixa Popular i de l'Ajuntament de Torrent, premi que també aconseguí l'any 2015..
  Autor/autora
  Director de la col·lecció
  Disseny de la coberta
  Col·lecció
  Estudis Comarcals
  Matèria
  Història Local
  Idioma
  • Valencià
  Editorial
  Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació
  EAN
  9788478227204
  ISBN
  978-84-7822-720-4
  Pàgines
  330
  Ample
  15 cm
  Alt
  21 cm
  Edició
  1
  Data de publicació
  02-10-2017
  Número en la col·lecció
  6
  Tapa blana
  €17,00

  Llibres relacionats