Revista Rituals. Número 02

  Revista de Cultura Festiva

  (Autor/autora) , (Director de la col·lecció) , (Director de la col·lecció)

  Rituals. Revista de Cultura Festiva és una publicació de la Institució Alfons el Magnànim de la Diputació de València que pretén acostar al gran públic la cultura festiva des de tots els vessants possibles a partir d’una perspectiva multidisciplinària.

  Entenem la cultura festiva com el fenomen festiu arrelat en una cultura concreta i ens interessa conéixer com es desenvolupa en totes les seues variants i les seues aplicacions en la vida social de la comunitat que la celebra, especialment a través de les experiències de les persones i els professionals que hi participen. En aquest sentit, qualsevol aproximació a l’estudi i la difusió de la cultura festiva ha de fer-se des d’una triple perspectiva: l’associacionisme, la investigació i la gestió.

  Aquesta triple perspectiva és la línia editorial d’aquesta publicació periòdica, que pretén oferir reflexions i estudis sobre la cultura festiva partint del nostre entorn més pròxim i oberts a altres àmbits i territoris. Ens interessa el concepte de cultura festiva, el fenomen festiu com a fet social i com es tracta cada festa des dels tres vessants que la conformen, amb l’objectiu de contribuir al seu desenvolupament i la seua gestió com a part de la nostra identitat i el nostre patrimoni cultural.

  Núm 2

  El segon número de Rituals. Revista de Cultura Festiva, proposa un recorregut per les diverses esferes de la cultura festiva incidint en aspectes més específics i sectorials.

  Així, Antonio Herrero ens ofereix una revisió en clau estadística i tipològica dels museus de cultura festiva valencians, mentre Albert Alcaraz valora críticament la pertinença d’un òrgan consultiu institucional sobre les festes i tradicions valencianes. A més a més, s’aborden diverses mirades sobre la dimensió patrimonial de la cultura festiva, com fa Àlvar Monferrer en el cas dels goigs extralitúrgics de les comarques valencianes, Enric Olivares pel que fa a la lluita de Maximilià Thous per la difusió del patrimoni immaterial, Oreto Trescolí respecte de la rellevància i actualització dels personatges bíblics de la festa valenciana del Corpus, i els investigadors portuguesos Rita Ribeiro i Alberto Fernándes, que reflexionen sobre el vincle entre la concepció patrimonial de la festa i la sostenibilitat comunitària a Portugal.

  El número conté també un reportatge de Raquel Andrés on es compara la cultura festiva a Andalusia, Catalunya i Euskadi, i una entrevista de Violeta Tena a Pau Pertegaz, president de la Federació de Muixerangues valencianes.

  L’apartat de ressenyes es fa ressò d’aquelles publicacions més destacades sobre la cultura festiva aparegudes recentment.

  Finalment, el número es completa amb una selecció de fotografies de Josep Gil i un recull d’il·lustracions de l’artista plàstica Malota.

  Autor/autora
  Director de la col·lecció
  Director de la col·lecció
  Col·lecció
  Revista Rituals
  Matèria
  Revistes
  Idioma
  • Valencià
  Editorial
  Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació
  EAN
  9789200054679
  ISBN
  ISSN 2792-8950
  Pàgines
  136
  Ample
  19 cm
  Alt
  26 cm
  Edició
  1
  Data de publicació
  29-09-2023
  Número de la col·lecció
  02
  Tapa blana
  €6,00

  Llibres relacionats