Solidaritat en temps de guerra

  Hospital Militar Internacional. Ontinyent 1937-1939

  (Autor/autora) , (Pròleg) , (Director de la col·lecció) , (Disseny de la coberta) , (Maquetació)

  La ciutat d’Ontinyent va ser durant la Guerra Civil lloc de destinació de persones i institucions procedents de la resta de la zona republicana. De fet, des dels inicis de 1937, havia entrat en funcionament l’Hospital Militar, amb una capacitat per a mil ferits i dotat d’un ampli personal.

  Aquesta publicació valora aquesta iniciativa solidària i situa, des d’un vessant alhora local i global, la trajectòria de l’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent en el conjunt de la sanitat militar durant la Guerra Civil i en relació amb la solidaritat antifeixista internacional davant de la no-intervenció de les potències occidentals. Així, en el llibre trobarem una conjugació de qüestions que van des dels enfrontaments polítics i ideològics a l’organització de l’atenció sanitària fins a l’exposició dels elements que permeten identificar els ferits i morts en aquest establiment.

  Cal destacar la contextualització feta per Josep Gandia Calabuig, que revela dades fins ara desconegudes al voltant de l’organització de l’ocupació d’Ontinyent per l’exèrcit revoltat ajudat per la quinta columna, que operava a l’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent. Finalment, es reconeix el protagonisme, no només de les dones internacionalistes, sinó també de les dones ontinyentines que aportaren coneixements i experiències a l’Hospital Militar Internacional.

  Joan Josep Torró Martínez (Ontinyent, 1964) és llicenciat i doctor en Pedagogia per la Universitat de València i treballa en l’Ajuntament d’Ontinyent com a educador social. Ha publicat Instrucció i cultura a Ontinyent durant la II República (1993) i El Col·legi Nacional de cecs. De Madrid a Ontinyent. 1936-1939 (2014). També ha publicat articles relacionats amb el període republicà al voltant de l’educació i la protecció a la infància en les revistes Almaig, Alba i Afers. Ha desenvolupat l’activitat docent com a professor associat en el Departament d’Educació Comparada i Història de l’Educació de la Universitat de València entre 2010 i 2014. Ha participat en diferents congressos, simpòsiums i jornades d’àmbit estatal i internacional presentant comunicacions al voltant de la història de l’educació, l’acció humanitària durant la Guerra Civil i la memòria democràtica.

  Ha format part de la Comissió per a la Recuperació de la Memòria Democràtica de l’Ajuntament d’Ontinyent des de 2015 fins a 2019 i de la Xarxa de Municipis per a la Posada en Valor de la Memòria Històrica de la FVMP. Ha treballat en el procés d’exhumació de les víctimes afusellades a Ontinyent el 1939 i en l’actualitat és membre del Memorial Democràtic de la Vall d’Albaida, entitat que està duent a terme la localització, l’exhumació i la identificació dels afusellats al cementeri d’Albaida.

  Ha col·laborat en diferents projectes audiovisuals: Ontinyent, records de la Guerra Civil (1997), Les mamàs belgues (2016) i Els tretze de la corda (2020). També ha sigut guardonat per l’Institut Valencià de Cultura pel guió de Viatge a cegues (2018).

  Autor/autora
  Pròleg
  Director de la col·lecció
  Disseny de la coberta
  Maquetació
  Col·lecció
  Estudis Comarcals
  Matèria
  Història Local
  Idioma
  • Valencià
  Editorial
  Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació
  EAN
  9788411560184
  ISBN
  978-84-1156-018-4
  Pàgines
  424
  Ample
  15 cm
  Alt
  21 cm
  Edició
  1
  Data de publicació
  25-04-2023
  Número de la col·lecció
  16
  Tapa blana
  €18,00

  Ressenyes

  • Cazarabet conversa con... Joan Josep Torró Martínez, autor de “Solidaritat en temps de guerra. Hospital Militar Internacional. Ontinyent, 1937-1939” (Institució Alfons el Magnànim)

   Cazarabet

  Llibres relacionats