Tan tonta

  (Autor/autora)

  Premi València Alfons el Magnànim de Narrativa en Castellà 2023

  Una au pair arriba a una casa estranya en un país estranger. Al seu càrrec té a un xiquet que a mitjan nit plora en un idioma que la cuidadora no comprén. L'han contractada perquè l’acarone i el console; per a calmar el seu inoportú plor. Ella vol protegir-lo, però tot al seu voltant començarà a adquirir una forma amenaçadora. Els gestos d'afecte es confondran amb silencioses violències. L'educació es tornarà opressiva. La cura, sinistra. La desubicació, la seua dificultat per a fer-se entendre i el desconcert que tots semblen mostrar davant el comportament del xiquet porten a la protagonista a tancar-se en la seua pròpia veu. És ella mateixa la que compta, jutja i desconfia de tot i de tots, especialment de si mateixa. I en narrar arrossega per la pàgina un torrent de dubtes, omissions i traumes que desplacen la frontera entre allò real i allò imaginat.

  Tan tonta és una història de fantasmes sense fantasmes. Una novel·la travessada per passats incerts i amb corredors que minven l'ànim de la protagonista. La prosa de Carlos Catena Cózar beu de l'esmolada atenció de Sara Mesa per a detectar ferides obertes i de la depurada ambigüitat de Henry James. Des d'ací ha inventat, amb un mestratge enlluernador per a una primera novel·la, un espai psicològic que es desenredra com un laberint d'espills.

  «Carlos Catena Cózar es un escritor inquietante, por su manejo literario de la intriga y también por su sugestiva indagación de los bordes afilados de los cuidados» _ Gonzalo Torné

  Carlos Catena Cózar (1995) va nàixer en Torres de Albanchez, va passar l'adolescència a Jaén, va estudiar Traducció i Interpretació a Granada i, després de viure a Alemanya, Bèlgica, Irlanda i el Canadà, ha acabat assentant-se, almenys de moment, a Galícia. Com a poeta, ha publicat els poemaris Estar con otro (Pre-Textos, 2023) i Los días hábiles (Premio Hiperión de Poesía, 2019), els seus poemes s'han traduït a l'anglés, el polonés, el romanés, l'àrab i l'italià, i s'han publicat en diferents revistes i antologies.

  Entre 2020 i 2022 va ser beneficiari d'una beca de creació literària a la Residencia de Estudiantes de Madrid per a l'escriptura d'aquest llibre, la seua primera novel·la.

  Autor/autora
  Col·lecció
  Premi Institució Alfons El Magnànim - Narrativa en Castellano. La Caja Books
  Matèria
  Literatura Narrativa
  Idioma
  • Castellà
  Editorial
  La Caja Books
  EAN
  9788417496821
  ISBN
  978-84-17496-82-1
  Pàgines
  168
  Ample
  14 cm
  Alt
  21 cm
  Edició
  1
  Data de publicació
  20-10-2023
  Número de la col·lecció
  32

  Ressenyes

  • Carlos Catena le da la vuelta a la figura literaria de la víctima en 'Tan tonta'

   valenciaplaza.com

  Llibres relacionats