Trets

    Imatges de la Transició valenciana

    (Autor/autora) , (Autor/autora) , (Disseny)

    Més de cinc-cents trets sobre la realitat de la Transició valenciana disparats pel reporter Josep Vicent Rodríguez. S’agrupen en les seccions clàssiques de les publicacions periòdiques, mantenen un cert ordre cronològic i estan acompanyats d’una explicació resumida de les imatges per la periodista Rosa Solbes.

    Autor i autora visqueren aquells esdeveniments treballant en els diaris i setmanaris valencians i espanyols més importants, i ara presenten aquesta memòria gràfica informada d’uns anys decisius que marcaren per sempre la història del País Valencià.

    Aquell va ser un període històric complex, tumultuós i de límits temporals prou difusos. Així, pot ser evocat com una farsa o com l’epopeia d’un esforç comú, com un conte de fades o com un seguit de violència i impunitat.

    El que sembla indiscutible, en tot cas, és que va constituir l’etapa fundacional d’una democràcia imperfecta, però certament alliberadora.

    Per tot això, quatre dècades després, paga la pena rescatar alguns d’aquells fets de l’oblit de les pàgines dels diaris que dormen en les prestatgeries i fixar-los ací per al record.

     

    Josep Vicent Rodríguez

    Naix a Meliana el 1948. Va exercir diferents oficis abans de començar estudis de Belles Arts a València, en l’especialitat d’Escultura. Finament, es decantà per la fotografia. Actiu militant antifranquista, va publicar les seues primeres instantànies en el setmanari Cal Dir.

    Més tard es convertí en reporter gràfic de Valencia Semanal, i el treball en aquests mitjans li va permetre captar situacions, personatges i moviments socials que encara rebien poca atenció per part d’altres publicacions, fet que aporta una rellevància i una singularitat especials al seu arxiu.

    Durant la Transició, va col·laborar també amb mitjans locals, com ara la Cartelera Turia, Interviu, La Calle, El Independiente, El Periódico de Catalunya y Tiempo.

    Incorporat al servei de premsa de la Diputació de València i a l’Arxiu General de la mateixa institució, una llarga llista de llibres arrepleguen les seues fotografies, exhibides també en exposicions celebrades a València, Alacant, Madrid, Salvador de Bahia (Brasil), Ciutat de Mèxic i Camagüey (Cuba).


    Rosa Solbes López

    Nascuda a Alacant el 1950, on va començar a exercir la professió, participà en les redaccions dels diaris Primera Página i La Verdad, i també en la revista La Marina; dirigí el Ciudad de Benidorm i finalment s’instal·là a València, on havia estudiat Periodisme.

    Valencia Fruits, Dos y Dos, Valencia Semanal i Diario de Valencia son els següents destins durant els anys de la Transició, i també fa nombroses col·laboracions en altres mitjans tant valencians como de fora. Fou corresponsal d’El Periódico de Catalunya des del principi i delegada de les revistes La Calle, Interviu i Tiempo.

    En els anys huitanta, treballa en Radiocadena i TVE i és nomenada primera directora de Canal Nou Ràdio. És columnista d’El País durant dos dècades, cap de premsa de la Conselleria de Cultura, presidenta de la Unió de Periodistes i vicepresidenta de Valencians pel Canvi; formà part de l’últim consell d’administració de RTVV.

    Integrada en diverses associacions de periodistes feministes, és autora i coautora de llibres principalment relacionats amb el feminisme i la comunicació. Ha rebut diversos reconeixements per la seua trajectòria professional i cívica.

    Autor/autora
    Autor/autora
    Disseny
    Col·lecció
    Fora de Col·lecció
    Matèria
    Història Local, <Genérica>
    Idioma
    • Valencià
    Editorial
    Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació
    EAN
    9788478229208
    ISBN
    978-84-7822-920-8
    Pàgines
    312
    Ample
    23 cm
    Alt
    27 cm
    Edició
    1
    Data de publicació
    23-05-2022
    Tapa blana
    €32,00

    Ressenyes

    Llibres relacionats