Un os al Marroc

    Premi València de Novel·la Gràfica en Valencià 2021

    (Autor/autora) , (Autor/autora) , (Diseño y maquetación)

    Un os al Marroc és un diari interessant i divertit sobre com es crea un festival de música al Marroc. El relat en primera persona de Lluc Silvestre va molt més enllà: és un assaig amè sobre la música i la indústria musical, sobre la barreja sonora i cultural, i també és una reflexió necessària sobre els estereotips “no- saltres” i “els altres”. Tot això queda magistralment plasmat pels dibuixos de Mr. Ed, que converteixen Un os al Marroc en un desbordant calidoscopi gràfic. 

    Valoració de Paco Roca

     

    A quins lectors pot interessar aquesta obra i per què?

    Espanya és un país multicultural. Cada comunitat au-tònoma, cada província, té les seves festes, tradicions i marques culturals respectives. Fins i tot algunes tenen els seus propis idiomes que conformen un territorio de diferents identitats socials. 

    Però Espanya també ha estat històricament un país migrant on també han migrat altres cultures. I aquests intercanvis socioculturals conformen l’estat que som avui dia. L’avi valencià de Lluc Silvestre participava a les festes de Moros i Cristians d’Alcoi, amb el temps ell va fer de pirata moro a les festes del seu poble a la costa del Maresme, perpetuant així unes tradicions que no representaven la realitat dels pobles naturals del nord-oest dÀfrica. 

    Aquesta experiència cultural, però, va fer que l’autor s’interessés per l’estudi de l’antropologia sociocultural. 

    Un os al Marroc és la història real de Lluc Silvestre i de com el seu amor per la música i la gestió cultural el va portar a aprendre àrab per després desplaçar-se uns mesos al Marroc on va participar a l’organització del festival Visa for Music a Rabat.

    Al costat de Mr. Ed han creat una novel·la gràfica a mig camí en-tre un quadern de viatge, una guia cultural i un diari personal ple d’amor per l’aprenentatge i la lluita activa contra la burocràcia absurda a través del treball en equip i la comunicació. 


    Un os al Marroc és la novel·la gràfica perfecta per a aquelles persones que:

    • Estiguin interessades en la gestió cultural i la música: A partir de l’organització real del festival de música, Lluc Silves-tre desenvolupa tot un estudi, i crítica, sobre els tràmits burocràtics relacionats amb la cultura. I com la música, el men-jar, el llenguatge i el treball en equip uneixen dues societats en teoria tan diferents com són la marroquina i l’espanyola. A més, aquesta novel·la gràfica mostra el procés complet de l’organització del festival, així com la realització. Els lectors que gaudeixen habitualment d’aquests esdeveniments, poden conèixer les dificultats a què s’enfronten els organitzadors.
    • Gaudeixin de la unió entre el còmic i altres arts: Alguns punts que ja s’han comentat abans, com la música, el menjar, l’escriptura, els idiomes… conformen part no només de l’expressió cultural de societats concretes, sinó que a més a més modelen amb el pas del temps. A Un os al Marroc no només es representen dues societats i cultures, en teoria, molt diferents, sinó que a partir de les seves semblances parlen entre elles. I això és possible gràcies a la plasticitat del còmic, que és capaç d’unir-les i fer-les conversar. L’experiència de compartir un menjar que és nou per a tu amb gent que no coneixes, però amb qui t’estàs allotjant; aprendre a escriure en un nou alfabet un nou idioma; la representació de música, instruments i balls, a més de l’arquitectura, els mercats i la societat marroquina, és un exercici ple d’emocions que els autors han sabut plasmar a la perfecció en aquest còmic.
    • Volen aprendre sobre la multiculturalitat del nostre país i la comunicació: a través de l’experiència personal del guio-nista, aquesta novel·la gràfica mostra una sèrie de valors cul-turals a tenir en compte en la realitat actual del nostre país. La diversitat de llengües i costums que fan que siguem un país ric i plural. Però també com interactuar amb aquestes dife-rències quan les desconeixem per no haver-les viscut abans. A més, els capítols d’Un os al Marroc que es desenvolupen a Espanya doten de context la mirada més estesa sobre el Mar-roc. Lluitant així contra uns prejudicis que, de vegades, els lectors no en som conscients.

    Lluc Silvestre (Barcelona, 1973) llicenciat en Antropologia Sociocultural va acabar especialitzant-se en el sector musical. Ha exercit com a etnòleg dirigint la Secció d’Etnologia del Musée de Poitiers a França. També ha treballat a diferents festivals de música a França, Aragó i Catalunya. Actualment promociona la música internacionalment des d’una institució pública. 

    Lluc Silvestre

    Un os al Marroc és una obra biogràfica i el seu primer treball literari, amb què va guanyar el Premi València de Novel·la Gràfica 2021 de la Institució Al-fons el Magnànim al costat de Mr. Ed

    Mr. Ed

    Mr. Ed (Buenos Aires, 1971) pseudònim artístic sota el qual es troba Edgardo Carosia, comunicador visual que es va traslladar a Barcelona el 1998. Ha treballat com a il·lustrador i dissenyador en diferents campanyes de publicitat il·lustrant llibres, revistes i diaris a França, Espanya , Mèxic i Argentina. 

    També ha treballat al món de l’animació, i és autor de còmics. És cofundador i editor de la col·lecció de còmic infantil Mamut. Va guanyar juntament amb Lluc Silvestre el Premi València de Novel·la Gràfica 2021 de la Insti-tució Alfons el Magnànim amb l’obra Un os al Marroc.

    Autor/autora
    Autor/autora
    Diseño y maquetación
    Col·lecció
    Premi Institució Alfons El Magnànim - Novela Gràfica. Andana Editorial
    Matèria
    Literatura Novel·la gràfica
    Idioma
    • Valencià
    Editorial
    Andana Editorial
    EAN
    9788412371666
    ISBN
    978-84-123716-6-6
    Pàgines
    120
    Ample
    19 cm
    Alt
    26 cm
    Edició
    1
    Data de publicació
    20-10-2022
    Número de la col·lecció
    3

    Llibres relacionats