El Magnànim convoca les 11 modalitats dels Premis València de 2023, amb una quantia de 100.000€.

    • Data:03-02-2023
    El Magnànim convoca les 11 modalitats dels Premis València de 2023, amb una quantia de 100.000€.

    El termini dels premis decans estarà obert fins el 28 de febrer.

    La il·lustradora Marta Pina ha dissenyat el cartell dels Premis 2023.

    S’ha obert el termini fins al 28 de febrer de presentació d’originals als premis València i València Nova 2023 que convoca la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació. Els Premis València són els premis literaris valencians més antics, les primeres convocatòries de les quals corresponen a la dècada dels 50 del segle XX.

    Els premis València tenen 11 categories en les modalitats següents: narrativa en valencià i en castellà, poesia en valencià i castellà, assaig i novel·la gràfica. Les modalitats d’assaig i de novel·la gràfica són novetats d’aquest període del Magnànim i ja s’han consolidat: el 2023 és la huitena convocatòria del d’assaig i la sisena del de novel·la gràfica. A diferència de la resta, la modalitat de novel·la gràfica pot ser d’autoria col·lectiva i s’atorga a un projecte del qual s’ha de presentar un dossier amb un mínim de 16 pàgines acabades, acompanyades del guió detallat de la totalitat de l’obra, d’un mínim de 3 pàgines. La categoria València Nova, adreçada als menors de 36 anys i a persones de qualsevol edat sense cap llibre publicat en la categoria, manté les modalitats de narrativa en valencià i en castellà, poesia en valencià i castellà, i assaig.

    Els Premis València consisteixen en un premi en metàl·lic, un quadro original de l’artista valencià Manuel Boix i l’edició de l’obra guanyadora. La dotació total dels Premis València son 100.000€. Per modalitats, són 13.000€ en narrativa (valencià i castellà) i assaig, 12.000€ en novel·la gràfica i 9.000€ (valencià i castellà) en poesia. Pel que fa a la categoria de València Nova, els premis són de 7.000€ en narrativa i assaig i 5.000€ en poesia. Els premis d’assaig els edita el Magnànim, els de narrativa i poesia en valencià Bromera, els de poesia en castellà Hiperión, el de novel·la gràfica Andana i, com a novetat d’enguany, l’editorial valencianaLa Caja Books s’encarregarà de la narrativa en castellà. Enguany, a més, per primera vegada, el Magnànim s’adhereix al codi de bones pràctiques que recomanen les diferents associacions d’escriptors, entre les quals trobem l’AELC, i els premis en metàl·lic en cap cas seran un avançament dels drets d’autoria.

    Els diferents jurats, formats per persones de reconegut prestigi i trajectòria, que es faran públics una vegada tancada la convocatòria, es reuniran per deliberar i emetre veredicte el 30 de maig de 2023, presidits, amb veu però sense vot, per la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó. La gala dels Premis València, on es presentaran els llibres guanyadors, tindrà lloc el 20 d’octubre.

    Marta Pina ha sigut la dissenyadora del cartell dels Premis València 2023.Des de 2008 és il·lustradora i dissenyadora gràfica, apassionada per la tipografia, el collage, la impremta i la part més manual dels processos. És Llicenciada en Belles arts i titulada Especialista en Gravat i Sistemes d'Estampació per la Universitat Politècnica de València en 2004 i 2006 respectivament. Canalitza aquests encàrrecs a través d'Industrias Lentas (http://industriaslentas.com), un taller tipogràfic on experimenta amb diferents tècniques, alhora que ofereix un servei professional, en què fa servir mitjans tradicionals al costat de sistemes d'impressió més actuals. Integra en la majoria dels seus projectes el collage d’una manera molt personal i original, com ara en la il·lustració del cartell per als Premis València. A més, desenvolupa des de 2018 una carrera docent com a professora en els  Estudis Superiors Disseny Gràfic del Centre Oficial d'Estudis Superiors Barreira. Per al Magnànim ja havia fet il·lustracions per a la revista Debats, el número 134.

    La tramitació i presentació de la sol·licitud de participació es realitzarà únicament per mitjans electrònics.

    Inscripció telemàtica

    Convocatòria

    Més informació i convocatòria: www.alfonselmagnanim.net