El Magnànim edita un llibre col·lectiu d’història i de geografia sobre el territori del riu Vinalopó

    • Data:14-07-2023
    El Magnànim edita un llibre col·lectiu d’història i de geografia sobre el territori del riu Vinalopó

    La publicació és un homenatge als territoris i a la gent del sud valencià per a contribuir a conèixer-los millor



    La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació acaba de publicar El riu Vinalopó. Història i geografia al sud valencià, una obra col·lectiva coordinada per l’historiador Tomàs Pérez Medina i escrita per geògrafs, historiadors, ambientòlegs, físics i sociòlegs, que estableix ponts entre les desconnexions econòmiques, socials i ambientals d’aquesta esmorteïda via fluvial que travessa el sud valencià. El llibre és el volum número 17é de la col·lecció “Estudis Comarcals” que dirigeix el doctor en filologia i subdirector del Magnànim Enric Estrela.

    A través de nou capítols i amb un aparat fotogràfic a color, el llibre aplega les últimes investigacions sobre el territori del riu des d’una òptica interdisciplinar i actual: cartografia històrica, plantes per a fer sabó i lleixiu, sobreexplotació i gestió de l’aigua, tot representatiu dels problemes i reptes que defineixen la complexa societat actual i la seua relació amb la natura.

    El llibre vol ser també un reconeixement a l’article que sobre el Vinalopó va escriure en 1977 Vicenç M. Rosselló i Verger, editat a la revista Serra d’Or. I és que després d’aquella mirada de fa quaranta-sis anys del professor Rosselló es vol ara contemplar i comprendre el riu des de l’actualitat.

    En definitiva, s’ofereix a lectores i lectors una mirada renovada de les comarques del sud valencià per a contribuir a conéixer-les millor.

    Autoria

    Coordinat pel doctor en història Tomàs Pérez Medina, especialista en història agrària valenciana i catedràtic d’ensenyament secundari, el llibre compta amb aportacions de Mª José García Hernandorena, doctora en ciències socials per la Universitat de València; Pablo Giménez Font, professor de Geografia Física de la Universitat d’Alacant; Alba Herrero Garcés, llicenciada en Ciències Ambientals i màster en investigació social del medi ambient; Juan Antonio Marco Molina, catedràtic de Geografia Física de la Universitat d’Alacant; Joan Vicent Pérez Albero, mestre; Oriol Pérez Jiménez, graduat en Geografia i Medi Ambient; Gabino Ponce Herrero, catedràtic de Geografia Humana de la Universitat d’Alacant; Antonio J. Romero Pastor, professor associat del departament d’Anàlisi Geogràfica Regional i Geografia Física de la Universitat d’Alacant; Vicenç M. Rosselló, catedràtic emèrit de les universitats de Múrcia i de València; Victòria Rosselló Botey, doctora en física; Ángel Sánchez Pardo, professor associat del departament d’Anàlisi Geogràfica Regional i Geografia Física de la Universitat d’Alacant i Beatriz Santamarina, catedràtica d’Antropologia Social de la Universitat de València.

    Més informació en alfonselmagnanim.net