El Magnànim edita un llibre sobre el començament de la vida a la Terra i sobre la creació de la vida artificial

  • Data:26-01-2023
  El Magnànim edita un llibre sobre el començament de la vida a la Terra i sobre la creació de la vida artificial

  Juli Peretó mostra el potencial de la química per a transformar-se en vida amb anècdotes i vivències de 30 anys d’investigador.


  La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació acaba de publicar el llibre Un planeta creatiu. Com va començar la vida a la Terra i com la fabricarem en el laboratori escrit pel biòleg Juli Peretó,el número 5de la col·lecció Urània, especialitzada en divulgació científica i dirigida per l’astrofísic de la Universitat de València Vicent Martínez. El llibre compta amb il·lustracions de l’artista valencià Manuel Boix i un poema inèdit de Carlos Briones. El disseny de la col·lecció i la maquetació és de Javier Pérez Belmonte i la correcció lingüística d’Ofèlia Sanmartín.

  Com podria haver passat l’origen de la vida?

  L’autor explicita que “no sabem exactament com va passar l’origen de la vida en el planeta primitiu i no ho sabrem mai”. Tot amb tot, és important preguntar-nos-ho. I a això es dedica Un planeta creatiu, a preguntar-se com podria haver passat l’origen de la vida, a qüestionar el pas de la cosmoquímica i la geoquímica a la bioquímica.

  La Terra ha estat habitada durant la major part de la seua existència planetària. Es calcula que durant quatre cinquenes parts, és a dir, uns quatre mil milions d’anys. El començament de la vida continua sent un enigma científic en els seus detalls, però tenim una diversitat de dades que ens permeten recrear com foren els primers passos des de la química inanimada a les primeres comunitats de cèl·lules primitives. La biologia sintètica contemporània persegueix la demostració del potencial de la química per a transformar-se en vida o, el que ve a ser el mateix, la capacitat de la química de generar sistemes capaços de construir-se ells mateixos, fer-ne còpies i colonitzar l’ambient.

  El llibre Un planeta creatiu exposa, adreçat no només als especialistes, les principals explicacions científiques sobre l’emergència natural i la fabricació artificial de la vida, així com el desplegament de la complexitat biològica al llarg de milions d’anys. L’autor presenta no sols les idees actuals i els seus antecedents històrics i filosòfics, sinó que ens aporta anècdotes i vivències de més de trenta anys d’estudi d’una qüestió científica tan fonamental com la de l’origen de la vida terrestre.

  L’autor: Juli Peretó

  Juli Peretó pertany al Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València i a l’Institut d’Estudis Catalans. Cofundador de Darwin Bioprospecting Excellence SL i membre de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (CSIC-UV), fou secretari i vicepresident de la International Society for the Study of the Origin of Life, societat que el nomenà Fellow el 2014. Col·labora amb la UCC+i de la UV i intenta que els futurs biotecnòlegs sàpien metabolisme. El Comitè d’Educació Bioquímica de la FEBS el convidà a compartir la seua experiència innovadora d’ensenyar bioquímica evolutiva.