El Magnànim inicia una nova col·lecció de llibres sobre gènere i feminisme.

  • Data:28-03-2023
  El Magnànim inicia una nova col·lecció de llibres sobre gènere i feminisme.

  El Magnànim inicia una nova col·lecció de llibres sobre gènere i feminismeEl primer número és de gènere i tecnologia i analitza la discriminació de les dones en les noves tecnologies.


  La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigacióllança una nova col·lecció d’estudis de gènere i feminisme, titulada “Gènere”, dins de la col·lecció general Estudis Universitaris, dirigida per la politòloga de la Universitat de València Rosa Roig. El primer número és Gènere i TIC. Fent i desfent gèneres i tecnologies, de la politòloga Núria Vergés. El llibre compta amb un pròleg d’Anabel Forte, directora de la càtedra de Bretxa Digital de Gènere de la Generalitat Valenciana i la Universitat de València i amb una introducció de Rosa Roig. El disseny de la col·lecció és de Félix Bella i el disseny i la il·lustració de la coberta de la il·lustradora Tania Vicedo.

  La relació entre gènere i tecnologia i la majora masculina en les noves tecnologies

  Núria Vergés es pregunta en el llibre quina relació té el gènere amb la tecnologia i, encara més, si té gènere la tecnologia i conclou que encara sí que en té. Es pregunta per què en aquest sector econòmic hi ha més homes que dones i quines conseqüències té la majoria masculina en el sector.

  També alerta sobre la discriminació de gènere estructural subtil i no subtil, que està present en cada cantó de les societats actuals, com denuncia la mateixa ONU any rere i any i recullen els mateixos Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 i denúncia les “violències masclistes digitals” i analitza quins impactes en tenen.

  D’altra banda, Vergés planteja quina ha de ser la resposta dels feminismes i les estratègies per incorporar més dones i més persones LGTBIQ+ en les tecnologies i fer-les més inclusives i amigables i inclou com a propostes moltes de les reivindicacions feministes tals com la disminució de les diferències salarials, la corresponsabilitat i la cura de les persones, el respecte dels temps privats de les persones treballadores, la flexibilització de les jornades i de les tasques i fins i tot l’oferiment de tasques variades, aplicades i amb sentit social.

  Vergés aposta per feminitzar les tecnologies i alhora les societats digitals amb l’objectiu de fer desaparèixer o si més no mitigar la bretxa de gènere que existeix en el camp tecnològic.

  Núria Vergés Bosch, acadèmica i feminista de les tecnologies

  Professora agregada del Departament de Sociologia de la Universitat de Barcelona. Fou directora de la Unitat d’Igualtat d’aquesta universitat. Actualment és directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya.

  És llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat Autònoma de Barcelona, màster en Polítiques Públiques i Socials per la Universitat Pompeu Fabra i doctora en Societat de la Informació i del Coneixement per la Universitat Oberta de Catalunya. Ha treballat en diverses universitats i centres de recerca, nacionals i internacionals, així com ha col·laborat amb diverses entitats i col·lectius feministes i per la transformació social de Catalunya. És cofundadora de la col·lectiva Donestech. Té una filla.

  Els seus temes d’investigació i acció se centren en la relació gènere i TIC, els treballs i el gènere, les polítiques públiques i familiars, les violències masclistes, així com les metodologies feministes. En relació a totes aquestes temàtiques compta amb més de cent publicacions i ha participat en múltiples recerques, actes i altres accions tecnoartístiques relacionades. També us la podeu trobar cantant.

  Més informació en alfonselmagnanim.net