El Magnànim publica dos llibres sobre art: un sobre l’art en xarxa i un altre sobre les emocions que genera l’art

    • Data:14-03-2023
    El Magnànim publica dos llibres sobre art: un sobre l’art en xarxa i un altre sobre les emocions que genera l’art

    “FUE EL net.art” de Nilo Casares i “El tercer reino” d’Antonio García Montalbán, nous títols de la col·lecció dirigida per Román de la Calle.


    La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació acaba de publicar els dos últims llibres de la col·lecció Fonaments , dirigida pel catedràtic d’estètica i teoria de l’art jubilat de la Universitat de València Román de la Calle i amb disseny de la col·lecció a càrrec de Vicent Ferri. D’una banda, s’ha editat FUE EL net.art(número 25 de la col·lecció), escrit pel filòsof Nilo Casares,amb disseny de coberta de Pau Soriano Pérez-Almazán i, d’una altra banda, El tercer reino. Elementos para una teoría de lo maravilloso (número 26) del pedagog Antonio García Montalbán, amb disseny de coberta d’Espai Paco Bascuñán.

    FUE EL net.art

    El llibre, amb un estil a mitjan camí entre el model acadèmic i l’estil assagístic irònic, analitza el net.art, anomenat també internet art o art en xarxa. Fa una descripció d’aquest art iberoamericà primerenc i una descripció de la situació a l’Espanya de la dècada dels noranta per a aprofundir en allò ocorregut entre la València d’aleshores ençà, amb un examen detallat d’una performance feta a València, de la qual s’extrau una reflexió general sobre el net.art internacional. El llibre també reflexiona sobre l’art en xarxa actual inclòs en fenòmens com Second Life o el metavers.

    Nilo Casares (1963, A Corunha). Polígraf, filòsof, col·laborador en premsa, investigador en l’àrea d'estètica i teoria de les arts, crític d’art, promotor d’art digital i art públic, coordinador i director d’activitats culturals, conferenciant, assessor artístic, jurat en concursos i premis d’art i comissari independent d’exposicions realitzades al llarg d’Europa i també a Amèrica, Àfrica i Oceania. És autor dels llibres Del Net.art al Web-art 2.0 (2009) i La restauración del significado. Arte otra vez (2004), ambdós editats pel Magnànim.

    El tercer reino. Elementos para una teoría de lo maravilloso

    El llibre és un assaig filosòfic i alhora poètic sobre allò “meravellós”, interrelacionat amb allò bell i allò sublim, però amb una categoria pròpia. García Montalbán explora allò meravellós com a producte cultural de la història occidental i el conceptua com «la resposta emocional del subjecte davant de la fascinació sobrevinguda per una experiència extraordinària”. La imaginació i la sorpresa humanes són dos factors molt importants i l’art tracta de provocar-les. A més, l’autor es pregunta quant hi ha de creatiu en les vivències d’allò meravellós. L’obra explora un món de forces poderoses en conflicte en les quals les experiències sensibles, les emocions i la imaginació es debaten dins d'un marc ideològic creador d'una realitat il·luminada pel desig.

    Antonio García Montalbán és historiador de la cultura, musicòleg i doctor en Filosofia i Ciències de l’Educació. Com a investigador i pedagog ha desenvolupat projectes d’innovació educativa per mitjà de la música i la interculturalitat. És autor, entre altres, de Coloquio de los centauros. Lo maravilloso en las poéticas y el pensamiento estético (2019); Discursos de lo maravilloso. Esteban de Arteaga y los fundamentos de la ficción historicista romántica (2015) o La música como pre-texto (2011).

    Més informació en alfonselmagnanim.net