L'editorial de la Diputació amplia el seu coneixement de l'Univers amb el nou llibre del prestigiós Mariano Moles

    • Data:18-04-2024
    L'editorial de la Diputació amplia el seu coneixement de l'Univers amb el nou llibre del prestigiós Mariano Moles

    · El doctor en Ciències per la Universitat de París VI reflexiona en ‘El universo a vista de pájaro’ sobre quina és la perspectiva adequada per a apreciar el firmament en el seu conjunt.

    · La Institució Alfons el Magnànim amplia la col·lecció ‘Urània’, que ja comptava amb llibres com ‘Historia de la tecnología través de veinte objetos’ de Pedro Ruiz-Castell, ‘Astronauta’ de Amelia Ortiz o ‘Viaje al centro de un agujero negro’ d’Iván Martí Vidal.

    La Institució Alfons el Magnànim, dependent de la Diputació de València, aprofundix sobre l'Univers a través d'un nou lliurament de la seua col·lecció ‘Urània’. Quina és la perspectiva adequada per a apreciar l'Univers en el seu conjunt? Eixa és la qüestió principal que inspira el llibre titulat ‘El universo a vista de pájaro’, del doctor en Ciències per la Universitat de París VI Mariano Moles Villamate, que reflexiona sobre la idea d'univers i els principis assumits per a conéixer-lo. La llum, portadora del coneixement astrofísic, ha anat revelant la varietat i complexitat de l'univers, la realitat observada.

    En la teoria, és la gravetat la que cohesiona l'Univers i permet elaboracions sobre la seua estructura. La teoria gravitatòria fixa el marc de la cosmologia i permet els models cosmològics. Dades i teoria són la base del coneixement científic. Es detalla el model estàndard, amb els seus èxits explicatius, sense oblidar algunes tensions que apareixen en confrontar-ho amb dades. El que permet concloure que la cosmologia no està tancada. Difícil és parlar de cosmologia sense trair els seus conceptes i sense fer-se inaccessible a un ampli públic.

    Mariano Moles (Binaced, Huesca), és enginyer aeronàutic (Madrid 1971) i doctor en Ciències per la Universitat de París VI (1978). Va ser membre del CNRS, codirector de l'Observatorio de Calar Alto, astrònom de l'Observatorio Astronómico Nacional i professor d'investigació del CSIC en l'Instituto de Astrofísica de Andalucía, del qual va ser director. La seua investigació està centrada en cosmologia i astronomia extragalàctica, amb més de 400 publicacions. Ha publicat dos llibres de divulgació, ‘Clarobscur de l'univers’ i ‘El jardí de les galàxies’. Va proposar i va fundar, a Teruel, el Centro de Estudios de Física del Cosmos de Aragón, amb l'Observatorio Astrofísico de Javalambre, qualificat des de 2014 com a Instal·lació Científica i Tècnica Singular. És premi d'Investigació en Ciències Experimentals (Maimónides) de la Junta de Andalucía en 2007 i Medalla de Oro de les Cortes de Aragón en 2009. Des de 2016 és director fundador del CEFCA i professor honorari de la Universitat de València, en el departament d'Astronomia i Astrofísica.

    El volum es presentarà a la Fira del Llibre de València que es durà a terme del 25 d’abril al 5 de maig de 2024 als jardins del Real (Vivers) de València. La Institució Alfons el Magnànim presentarà la col·lecció ‘Urània’ amb els llibres ‘Historia de la tecnología a través de veinte objetos’, ‘Astronauta’ i ‘El universo a vista de pájaro’. Serà exactament dimarts 30 d'abril a les 17.30 hores en l'Espai Caixa Popular, amb la participació de Vicent J. Martínez, director de col·lecció; Beatriz Ramírez, responsable de didàctica de l'Aula del Cel; Pedro Ruiz-Castell, autor del llibre ‘Historia de la tecnología a través de veinte objetos’; Amelia Ortiz, autora d’“Astronauta”; i Mariano Moles, autor d’’El universo a vista de pájaro’.