2017: Un any de debats

  • Data:05-01-2018
  2017: Un any de debats

  Al llarg de 2017, el Magnànim s’ha consolidat com a epicentre cultural i de debat, més enllà de la seua tasca d’edició. Els Debats del Magnànim són bona prova d’aquest fet, del foment d’una cultura plural i democràtica. El passat desembre, amb l’historiador italià Enzo Traverso i la seua conferència al voltant dels nous feixismes en Europa, ¿Vuelve Europa a los años treinta?, tancàvem un any de debats d’allò més interessants, de màxima actualitat i fonamentals per a la societat valenciana.

  Començarem l’any amb el màxim representant actual de l’Escola de Frankfurt, Axel Honneth, que va viatger fins a València per a parlar de La idea del socialisme, dels reptes als quals s’enfronten els socialistes europeus. Honneth va omplir de gom a gom la Sala Alfons el Magnànim del Centre Cultural La Beneficència, convertint-se en un vertader èxit de públic. La traducció al valencià del llibre, editat pel Magnànim, també s’ha convertit en un dels majors èxits de vendes de l’any. Poc després, aquesta vegada al MuVIM (Museu Valencià de la Illustració i la Modernitat) vam tindre el plaer d’escoltar a la professora nordamericana Sharon Weinberger parlar al voltant de Els facilitadors de les guerres. La història mai explicada sobre DARPA, l’agència del Pentàgon que va canviar el món”. Ambdues conferències es realitzaren en anglès amb traducció simultània al valencià.

  La següent cita d’Els Debats del Magnànim va consistir en un debat sobre La Mediterrània hui: conflictes, refugiats i esperances, que va comptar amb el filòsof Javier de Lucas; els impulsors de la revista El Critic,Roger Palà i Antoni Trobat; i la reputada periodista Lola Bañón. Unes setmanes després va arribar el torn de l’antropòleg Manuel Delgado, que ens va parlar al voltant del Ciutadanisme: La reforma ètica i estètica del capitalisme, una manera de fer una ullada als més recents moviments polítics i socials sorgits del descontent popular i l’associacionisme. I de la política al futbol. Un altre futbol és possible? fou el debat entorn al qual parlaren Natxo Parra i Carles Viñas, autors del llibre homònim; Xavier Sarrià, membre de la banda valenciana Obrint Pas; i Vicent Flor, director de la Institució Alfons el Magnànim, que presentaren el cas del Sankt Pauli, equip alemany compromès amb la lluita antifeixista, per la llibertat i la igualtat.

  Després de l’estiu vam tornar amb forces i amb la conferència del danès Hans Lauge Hansen sobre La representación de víctimas y victimarios en la cultura de la memòria del Estado español. Continuarem amb l’historiador italià Alfonso Botti, que va desengranar els pontificats de Juan Pablo II, Benedicto XVI y Francisco en la historia de la Iglesia. Així com amb l’astrofísic valencià José Antonio Font, que centrà la seua conferència en El Premi Nobel de Física 2017: Arrugues en l’espai-temps i esclats de llum. Per a acabar l’any amb el ja nomenat Enzo Traverso. I per al 2018, molts debats més. No vos els podeu perdre!