40 anys d’investigacions sobre la història valenciana de la 2a República

    • Data:27-07-2022
    40 anys d’investigacions sobre la història valenciana de la 2a República

    Història de la Segona República al País Valencià és l’última novetat de la col·lecció Adés&Ara, especialitzada en història contemporània i dirigida pel catedràtic de la Universitat de València Ismael Saz i l’historiador Ferran Archilés. El llibre és un compendi de treballs, amb la participació de tres generacions d’historiadors i historiadores, editat pel doctor en història contemporània i professor al Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat de València Aurelio Martí Bataller.

    El lector trobarà una obra actualitzada i adreçada al públic general, els estudiants universitaris i els especialistes que sintetitza més de quatre dècades d’investigacions. La pluralitat de promocions universitàries ha estat una manera de garantir no sols anàlisis sòlides, sinó també diferents perspectives d’estudi obertes que donen pas a noves interpretacions. Lluny de tòpics i idealitzacions, el llibre aborda la complexitat dels anys republicans a tot el territori valencià posant sobretot l’atenció en el que succeïa no sols a les tres capitals, sinó en altres ciutats més menudes i a les poblacions rurals.

    Hi trobem molts interrogants i línies de treball encara poc explorades a propòsit de la història republicana valenciana: fenòmens com la cultura i l’oci de masses o perspectives com les de la història social urbana. Un viatge per tots els anys en pau de la Segona República, però també pels de la guerra, perquè —i més en el cas valencià— la democràcia republicana va resistir fins el 1939.

    Aurelio Martí Bataller, doctor en història contemporània i professor al Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat de València, ha editat aquest volum col·lectiu, que arreplega investigacions per part de Sergio Valero (les formacions polítiques esquerranes), Toni Morant (les dretes), Salvador Calatayud (l’economia valenciana), Aurora Bosch i Isabel Benavent (el sindicalisme de l’UGT), Javier Navarro i Josefa Alcolea (l’anarquisme), Jorge Ramon (el teixit urbà valencià), Marta García Carrión i Elena Solbes (el cinema i la cultura de masses), Ferran Archilés (la identitat nacional), Aurelio Martí (la demanda estatutària), Mònica Moreno (el paper sociopolític de les dones) i Antonio Calzado (l’evolució de la guerra des d’una història política).