8M Dia Internacional de la Dona

  • Data:03-03-2021
  8M Dia Internacional de la Dona

  El 8 de març se celebra el Dia Internacional de la Dona. És un dia per a lluitar per la igualtat, la participació i l'apoderament de la dona en tots els àmbits de la societat. Va ser promulgat per l'ONU en 1975 però se celebra des de molt abans.

  El Dia Internacional de la Dona té les seues arrels en el moviment obrer de mitjan segle XIX, en un moment de gran expansió i turbulències en el món industrialitzat, en el qual la dona va començar a alçar cada vegada més la seua veu. El 8 de març de 1857, milers de treballadores tèxtils van decidir eixir als carrers de Nova York amb el lema 'Pa i roses' per a protestar per les miserables condicions laborals i reivindicar una retallada de l'horari i la fi del treball infantil.

  El color morat és el color representatiu del Dia de la Dona, i el que adopten les dones o els edificis com a signe de la reivindicació. Va ser el color que en 1908 utilitzaven les sufragistes angleses. En els 60 i els 70 les dones socialistes van triar aquest color com a símbol de la lluita feminista i posteriorment se'l va associar a la jornada que se celebra cada 8 de març.

  Us convidem a gaudir i reflexionar amb aquesta xicoteta selecció de títols d'autores editats per la Institució Alfons el Magnànim.