Alfons el Magnànim publica un assaig sobre la història del Manicomi Provincial del Pare Jofré

    Alfons el Magnànim publica un assaig sobre la història del Manicomi Provincial del Pare Jofré

    La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació acaba de publicar el premi València d’assaig 2021Bogeria i salut mental a València. El manicomi de Jesús (1866-1989), de Cándido Polo Griñán, el número 181 de la col·lecció Estudis Universitaris. Aquest assaig tracta precisament d’aquestes dues qüestions, bogeria i salut mental, delimitades a un espai i un temps molt concrets —la ciutat de València en l'era contemporània—, partint de l'obertura del Manicomi Provincial del Pare Jofré en 1866, fins a la seua clausura en 1989.

    El llibre il·lustra de manera incisiva la desídia amb la qual s’han administrat aquests servicis marginals, que no són mai una necessitat prioritària, com demostra l’evolució de l’assistència segons els fonaments ideològics de cada període històric, ja es tracte de caritat, de beneficència o de justícia social.

    La salut mental està adquirint últimament una atenció destacada en els mitjans de comunicació, conforme es va normalitzant com una més entre les necessitats quotidianes de la població. No sols per les devastadores conseqüències de la pandèmia en l’entorn sociofamiliar; qualsevol pot veure's afectat per una desestabilització emocional important. D’aquesta manera es va bandejant la idea de perillositat que tradicionalment s'associava als malalts psiquiàtrics, per a centrar l'interés en la possibilitat que tots podem necessitar algun dia atenció com a pacients.