Angela Saini reflexiona sobre el racisme científic en 'Superior', tercer títol de la col·lecció Urània

    Angela Saini reflexiona sobre el racisme científic en 'Superior', tercer títol de la col·lecció Urània

    La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació acaba de publicar la versió en valencià del llibre 'Superior', d'Angela Saini (Londres, 1980).

    El volum és el tercer número de la col·lecció Urània, el director de la qual és el catedràtic d'Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València, Vicent Martinez, i en ell la cèlebre autora, reconeguda periodista científica britànica, explora els conceptes de raça i casta, des dels seus orígens fins a l'actualitat.

    En col·laboració amb genetistes, antropòlegs, historiadors i científics socials de tot el món, fa "un examen rigorós i molt necessari de la insidiosa i destructiva creença que la raça és biològicament real". L'autora reflexiona sobre l'origen del plantejament de les diferències entre humans des de la Il·lustració amb el naixement de la ciència occidental moderna. En aquell moment, es van assumir unes certes suposicions sobre l'espècie humana; algunes tenien a veure amb el gènere --per exemple, que les dones no eren iguals als homes en termes intel·lectuals-- i altres, amb la raça i l'etnicitat.

    Segons Saini, la idea de dividir els humans en grups diferents ja és política, perquè no és una cosa que es done en la biologia, i, a més, la manera de dividir-nos sempre dependrà de la societat en què vivim.