Ausiàs March en #3deMarch de Gandia

    • Data:03-03-2023
    Ausiàs March en #3deMarch de Gandia

    Dins dels actes de la quarta edició de #3deMarch de Gandia, s’ha presentat el llibre Veles i vents: el món de la mar en Ausiàs March, de la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació amb Llibres de la Drassana. En esta edició del #*3deMarch, es commemora la data de la mort del poeta Ausiàs March, el 3 de març de 1459. Els actes varen començar el 2 de març i conclouran el 5 de març, i enguany compten amb una programació moderna i transformadora. El programa cultural ha sigut organitzat per Saforíssims i l’Ajuntament de Gandia en commemoració de la mort del poeta.

    La presentació del llibre Veles i vents: el món de la mar en Ausiàs March ha sigut el punt d’arrancada dels actes del #*3deMarch i ha comptat amb la presència de Maria Josep Amigó, vicepresidenta de la Diputació de València, els autors Robert Archer i Tono Fornes, i Vicent Baydal, editor de Llibres de la Drassana. L’acte es va celebrar en el Saló de Corones del Palau Ducal de Gandia.

    El gran protagonista d’este llibre és la mar, la mar Mediterrània del segle xv, en la qual visqué, escrigué i navegà el gran poeta valencià Ausiàs March (1400-1459). El filòleg Robert Archer i el mariner Tono Fornes han unit els seus coneixements i esforços per a analitzar minuciosament la relació entre March i la mar amb uns resultats que no deixaran indiferent a ningú. Prenent com a punt de partida el més celebrat dels seus poemes, «Veles e vents», expliquen com era aquell món dels vaixells i les rutes mediterrànies i com havia de ser l’experiència marítima que March adquirí participant en dos de les expedicions del seu rei, Alfons el Magnànim. El filtre dels coneixements marítims i nàutics, tant d’aquells segles com de l’actualitat, s’aplica al Mediterrani medieval cantat per March, i el resultat ens porta a un terreny diferent i nou que permet aventurar una hipòtesi de lectura del famós poema basada en la realitat marinera i les dades biogràfiques del jove March.

    ROBERT ARCHER (Londres, 1948) és catedràtic Cervantes emèrit del King’s College London i professor honorari de la Universitat de València. És autor de nombrosos treballs sobre March i de dos importants edicions de la seua obra completa.

    TONO FORNES (Tetuan, 1955) és biòleg i catedràtic jubilat de Ciències Naturals en Secundària. Autor de diversos poemaris i una novel·la juvenil, és un mariner experimentat i coautor de De mar estant. Una singladura per les costes valencianes (2007).