Celebrem la presentació dels «Trets» de Josep Vicent Rodríguez i Rosa Solbes

    • Data:29-06-2022
    Celebrem la presentació dels «Trets» de Josep Vicent Rodríguez i Rosa Solbes

    El dimarts 28 de juny va celebrar-se la presentació de Trets. Imatges de la Transició valenciana, el llibre que arreplega més de 500 fotografies del reporter Josep Vicent Rodríguez, acompanyades de textos de la periodista Rosa Solbes, sobre la realitat de la transició democràtica al nostre territori. L’acte va tindre lloc al Centre Cultural La Beneficència i va comptar amb la participació de la vicepresidenta de la Diputació de València , Maria Josep Amigó, i del professor de periodisme Antonio Laguarda.

    «Josep Vicent Rodríguez i Rosa Solbes van fer un periodisme compromés amb la democràcia i l’autogovern», va destacar Laguarda introduint als autors. Un treball necessari en un moment en què, en paraules del professor, «la postveritat ja existia en alguns mitjans de comunicació». El periodista va lloar la tasca de recuperació de memòria del llibre, tot explicant l’anècdota que molts dels seus alumnes van ser conscients amb la seua lectura de la tensió al carrer del període de la Transició valenciana, que no havien vist reflectida en altres narratives.

    «Ser fotoperiodista és una professió de risc»

    Uns temps convulsos que, també, van dificultar el treball dels periodistes. Diu Josep Vicent Rodríguez que el fotoperiodisme sempre ha estat «una professió de risc» . Les agressions per part de grups d’extrema dreta als treballadors de la informació, així com els intents d’evitar que es mostraren moltes de les seues accions, van ser constants durant tot el període.

    «No volem fer un cant a la nostàlgia»

    Rosa Solbes va ressaltar la llibertat amb què els van deixar treballar, tant a ella com a Rodríguez, en les seues respectives capçaleres de l’època que, tot i ser xicotetes, mai van condicionar-los sobre com havien d’enfocar les seues cròniques. L’expresidenta de la Unió de Periodistes Valencians va expressar el seu desig que el llibre siga útil per a les noves generacions de periodistes i que puguen conéixer una memòria col·lectiva, més enllà dels relats polítics, de la Transició. «No volem fer un cant a la nostàlgia. Volem que el llibre siga també un recurs didàctic per a les persones més joves».

    Una memòria amb episodis foscos i d’altres esperançadors, com queda reflectit en la metàfora del títol de l’obra. «Alguns trets maten», va explicar Rodríguez. «Els de Rosa i els meus poden resultar poètics. Poden expressar esperança i il·lusió, i la veu dels qui van ser reprimits durant 40 anys. Són trets de llibertat».

    «Trets. Imatges de la Transició valenciana», és una edició de la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació. Podeu aconseguir la publicació a la vostra llibreria de confiança i proximitat.