Cultura i tradició d’Algemesí en la presentació de Música, tradició i patrimoni

  • Data:11-05-2023
  Cultura i tradició d’Algemesí en la presentació de Música, tradició i patrimoni

  Dimarts passat 9 de maig, es presentà el llibre Música, tradició i patrimoni. La Festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, editat per la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació.

  L’acte se celebrà en la cafeteria de l’edifici Rialto (Institut Valencià de Cultura) i comptà amb la participació dels dos autors, Andrés Felici Castell i Xavier Richart Peris, i el subdirector de la Institució Alfons el Magnànim, Enric Estrela.

  La festa major d’Algemesí, que té lloc cada mes de setembre des del segle xvii, és una de les manifestacions de la música tradicional més significatives del territori valencià. La declaració per part de la UNESCO com a patrimoni immaterial de la humanitat l’any 2011 suposà el reconeixement internacional d’un poble capaç de mantindre vives la seua cultura i les seues tradicions ininterrompudament, any rere any. La música tradicional, interpretada majoritàriament amb la dolçaina i el tabal, és una protagonista imprescindible de la festa i es mostra viva i actual en els gèneres de cercavila, balls de carrer i danses rituals.

  El primer volum conté un pròleg de Josep Enric Estrela i un article de Cristina Martí Morell i Pau Llorca Ulzurrun d’Asanza, en el qual es contextualitza la festa des d’un punt de vista etnomusicològic, seguit d’una descripció exhaustiva d’Andrés Felici de tots els rituals, en la qual es mostra detalladament com s’organitzen les activitats i el comportament que han d’adoptar els músics en tots els actes.

  El segon volum, de Xavier Richart, conté les transcripcions en partitura de totes les melodies i els ritmes usats en el desenvolupament de la festa: una anàlisi musical succinta i una sèrie de reflexions personals quant als valors socials i identitaris de la música tradicional.

  Andrés Felici Castell (Algemesí, 1986) és doctor en Història de l’Art i treballa com a professor en el col·legi Ave Maria de Carcaixent i en el Departament d’Història de l’Art de la Universitat de València. Participa en les festes de la Mare de Déu de la Salut com a dolçainer des de l’any 2000. Ha sigut mestre de dolçaina en les escoles d’Algemesí i Guadassuar.

  Xavier Richart Peris (Algemesí, 1963) participa com a dolçainer en el ball de la Muixeranga des de l’any 1979. Ha sigut mestre de l’Escola Musical de Tabalet i Dolçaina d’Algemesí fins a l’any 1989. En l’actualitat, és professor titular de música en l’especialitat de dolçaina en el Conservatori Municipal Josep Iturbi de València.