De viva veu el llibre més venut del mes d'octubre en l'editorial Afers

  • Data:21-11-2022
  De viva veu el llibre més venut del mes d'octubre en l'editorial Afers

  L'editorial Afers ha tret el llistat amb els llibres més venuts del mes d'octubre, i en el primer lloc apareix De viva veu

  L’editorial Afers, en col·laboració de la Institució Alfons el Magnànim, han reeditat, ampliat i revisat el volum De viva veu, que aplega les entrevistes que va concedir Joan Fuster al llarg de la seva vida en premsa, ràdio i televisió. Publicat per primera vegada el 2003, en edició i introducció d’Isidre Crespo, De viva veu permet recuperar l’eco, en l’any del seu centenari. 

  Fuster és considerat un dels assagistes en català més importants del segle xx; va esdevenir un referent cívic i, en certa manera, polític de les generacions d’intel·lectuals posteriors a la Guerra Civil.

  Fuster fou un gran conversador: ràpid, precís, irònic, sovint demolidor. La seua tertúlia dels dilluns amb els amics o les que mantenia fins a la matinada amb la gent que anava a visitar-lo a Sueca són famoses. En Fuster, fins i tot en el més doctoral dels seus treballs històrics, hi ha sempre una rara simbiosi entre parla i prosa, com una naturalitat col·loquial de l’escriptura. La recíproca era igualment certa. Si la seua escriptura manté sempre alguna cosa de la proximitat dialogant, persuasiva, de la paraula pronunciada, el Fuster oral conservava també molt de la destresa i l’enginy incisiu de l’escriptor professional. Això, qui no ho va conèixer, ho va perdre. Com diu el vell adagi, verba volant, scripta manent; la paraula viva és intrínsecament evanescent. Només perdura fixada en text, i amb un text no es pot conversar. El Fuster oral, el gran tirador immediat del diví i l’humà ha desaparegut, però en aquestes entrevistes perviu, d’alguna manera, un eco del que fou. Els qui no l’hagen conegut se sorprendran de la precisió, la matisada exactitud —sovint amb citacions, exemples i dades— i la claredat de les respostes. Aquesta segona edició del llibre ens ofereix setze entrevistes més que la primera. Algunes són ocasionals; d’altres, en canvi, són extenses, valuoses i molt reveladores. Ara tenim un llibre més ric, més complex i complet encara que l’anterior. És un plaer llegir-lo.