Descobrim, estudis per a entendre què ens passa

    • Data:21-09-2022
    Descobrim, estudis per a entendre què ens passa

    Descobrim és una sèrie de llibres dedicada a la publicació d’estudis de ciències socials relacionats amb el territori valencià. Antonio Ariño, catedràtic de Sociologia en la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València, és l’actual director de la col·lecció.

    L’últim número de la col·lecció, Camins d'incertesa i frustració. Les classes mitjanes valencianes (2004-2018) (2022), és un treball conduït per Rafael Castelló-Cogollos que analitza com les classes mitjanes valencianes han anat minvant des del començament del nou mil·leni, estudiant les raons econòmiques i les conseqüències sobre les condicions de vida dels valencians. El treball de Francisco José Goerlich Gisbert  El empobrecimiento valenciano. La renta y su distribución; pobreza y exclusión social en la Comunitat Valenciana (2017), amb el qual va iniciar-se la sèrie Descobrim, s'emmarca en la mateixa línia d’investigació, comparant l’evolució de la renda per càpita i la seua distribució en les comarques valencianes en relació amb la resta de l’Estat. Joaquín Azagra ho estudia des d’una perspectiva històrica en Regiones ricas, regiones pobres. La indefinición valenciana (2019), que explica la reducció de la renda per càpita valenciana en les últimes dècades del segle XIX i començaments del XX.

    A més de l’economia, la protecció social, la sanitat i l’educació són, també, pilars fonamentals del nostre estat de benestar. María Eugenia González Sanjuán indaga en què ha succeït en el nostre sistema sanitari i el compara amb el de la resta d’autonomies en Salud y sistema sanitario en la Comunitat Valenciana. Logros y retos (2021). María Jesús Felipe Tío, per la seua part, ens presenta un estudi sobre la seguretat social i els serveis socials valencians a El sistema de protecció social i l'estat del benestar a la Comunitat Valenciana (2017). I a L'educació (2019), de Carles Hernàndez i Francesc J. Hernàndez, es recorre la història de les institucions educatives, la proclamació del dret a l'educació, les noves orientacions sobre l'aprenentatge, els sistemes educatius europeus, el paper dels docents o la relació de les escoles amb l'entorn.

    Per últim, estudiem el desenvolupament de les tecnologies de la informació i la comunicació i el seu efecte sobre l’economia al treball La sociedad del conocimiento en la Comunitat Valenciana. Desarrollo, evolución y repercusiones económicas en el contexto de las regiones españolas, d’Antonio Marín García, José Manuel Pastor i Lorenzo Serrano. I abordem l’impacte d’aquestes tecnologies en les persones més joves amb ElectroDance. Estils culturals juvenils i comunicació digital en la Societat Xarxa (2018), d’Antonio Cambra González.

    Com sempre, convidem als nostres lectors a consultar el catàleg al nostre web i a visitar les seues llibreries de proximitat per a adquirir els nostres llibres.