​Documents audiovisuals i sonors per a escoltar a Joan Fuster «de viva veu»

    • Data:08-07-2022
    ​Documents audiovisuals i sonors per a escoltar a Joan Fuster «de viva veu»

    Amb motiu de l’any Fuster, el Magnànim i l’editorial Afers acabem de presentar la segona edició de De viva veu, el llibre que arreplega les entrevistes que Joan Fuster va concedir a diferents mitjans de comunicació. Una publicació que ens acosta el Fuster conversador que, més enllà de la relació amb la premsa, només van conéixer les persones més properes a la seua persona.

    Volem complementar aquesta lectura explorant els arxius audiovisuals on podem descobrir algunes de les aparicions de Fuster que es conserven i que són accessibles a diferents plataformes de vídeo en línia. Entrevistes, reportatges i gravacions que ens permeten escoltar a l’intel·lectual valencià i veure’l en moviment. En aquest article en trobareu alguns dels enllaços per a consultar-les.

    L’arxiu de Radiotelevisió Valenciana conserva una de les últimes entrevistes de ràdio que Fuster va concedir. La conversa, conduïda pel periodista Josep Ramon Lluch amb motiu de l’aniversari de la publicació de Nosaltres els valencians, va enregistrar-se per al programa Tres en ratlla de Ràdio Nou a la casa de Fuster a Sueca un mes abans de la seua mort. Podem escoltar l’àudio al web de Catalunya Ràdio, que va recuperar-lo per a una emissió especial després del seu traspàs.

    A la plataforma RTVE Play podem trobar un dels documents audiovisuals públics més interessants. El programa Esta es mi tierra de Televisió Espanyola va dedicar una emissió a El País Valenciano de Joan Fuster l’any 1983. Al documental, de prop d’una hora de durada, el mateix Fuster parla de la política i la cultura valenciana, a més de la seua vida i obra. El programa, dirigit per Manuel Serrano i amb realització de Mercè Vilaret, també compta amb la participació de figures com l’escultor Andreu Alfaro o el cantautor Raimon, que exalcen la trajectòria de l’escriptor suecà. L’emissió pot visualitzar-se en aquest enllaç.

    No és l’única gravació de Joan Fuster que pot recuperar-se a l’arxiu de RTVE. Després de rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, l’any 1975, va concedir una entrevista al periodista Andreu Avel·lí Artís i Tomàs per al programa Giravolt, emesa en la desconnexió Miramar de TVE a Catalunya. El document, també disponible a RTVE Play, inclou les imatges del lliurament del guardó. Anys després concediria un parell d’entrevistes més que podem recuperar a la plataforma: l’any 1977 a la periodista Montserrat Roig i el 1980 al programa Vostè pregunta on, a més de les preguntes de Joaquim Maria Puyal, també respon a les qüestions que els espectadors li formulen des de casa.

    À Punt també ha rescatat uns curiosos documents a l’arxiu de RTVV d’una conferència celebrada a Bellreguard enregistrada per les càmeres de Canal Nou. En ells, explica una anècdota amb l’escriptor Josep Pla i denuncia els motius pels quals La plaça del diamant de Mercé Rodoreda no va obtindre el Premi Sant Jordi, al jurat dels quals va coincidir amb el palafrugellenc. En una entrevista posterior, els periodistes li pregunten per Nosaltres els valencians, del qual relata que li va sobtar la falta de polèmica. Fuster conta que, en el context de la censura franquista, era “un llibre deliberadament escrit per a crear polèmica i debatre públicament”. Els vídeos es poden veure al web dels mitjans públics valencians.

    La documentació de Joan Fuster amb materials audiovisuals pot completar-se amb el documental Ser Joan Fuster, dirigit per Llorenç Soler i produït per la Universitat de València. A partir de l'arxiu literari i fotogràfic de l'escriptor i de les entrevistes a més de trenta persones que el conegueren, el film perfila un retrat intel·lectual i humà de l’assagista valencià. La pel·lícula està disponible a la plataforma Mediauni de la UV.

    Per a conéixer més aparicions de Fuster als mitjans i recorrer tota la seua memòria oral, De viva veu ja pot adquirir-se a les llibreries. Des del Magnànim animem als lectors a demanar els nostres llibres sempre als seus llibreters i llibreteres de capçalera.