«D’un temps, d’un país (1922-1992)», de F. Pérez Moragon i S. Ortells, la biografia definitiva de Joan Fuster

  • Data:29-12-2022
  «D’un temps, d’un país (1922-1992)», de F. Pérez Moragon i S. Ortells, la biografia definitiva de Joan Fuster

  Joan Fuster. D’un temps d’un país (1922-1992), escrit per Francesc Pérez Moragon i Salvador Ortells, arribarà en gener a les llibreries de la mà de la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, en col·laboració amb la Generalitat Valenciana, el Consell Valencià de Cultura i l’Ajuntament de Sueca. La biografia tanca l’any Joan Fuster amb el text més complet sobre la vida i el pensament de l’intel·lectual suecà publicat fins al moment, amb 500 pàgines i 250 fotografies, el resultat d’anys d’investigacions.

  El volum es divideix en dos parts: els primers quaranta anys de vida de l’escriptor, a càrrec d’Ortells, i dels quaranta fins a la seua mort, als setanta, a càrrec de Pérez Moragon. La línia divisòria està marcada per l’aparició el 1962 de Nosaltres, els valencians i El País Valenciano.

  El llibre també aborda el context cultural i polític de l’època, recorrent la història de set dècades de la societat i de la política que va viure Fuster. Diuen els autors al pròleg que “la seua trajectòria va transcórrer quasi sempre en un ambient de prohibicions, censures, pors i amenaces”. Tot i això, es va “identificar amb una llengua perseguida o destinada a la desaparició” i es va comprometre “amb les llibertats individuals i col·lectives, especialment les d’opinió i expressió: la llibertat de pensament”, idees per les quals va estar a punt de morir assassinat.

  Joan Fuster. D’un temps d’un país (1922-1992) es podrà adquirir a partir del 10 de gener de 2023.

  Francesc Pérez Moragon (Algemesí, 1948), llicenciat en filologia hispànica per la Universitat de València. Fou redactor en cap de la Gran Enciclopedia de la Región Valenciana; secretari de L'Espill i director de El Temps; director tècnic de Política Lingüística de la Universitat Jaume I; secretari de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i, des de 2017, director d'honor de l'Espai Joan Fuster. Autor de múltiples llibres, ha sigut comissari de l'Any Fuster per la Generalitat Valenciana.

  Salvador Ortells Miralles (Sueca, 1977), diplomat en Magisteri i doctor en Filologia Catalana per la Universitat de València, a més de Màster d'Assessorament Lingüístic i Cultura Literària de la Universitat de València i la Universitat d'Alacant. És director de l’Espai Joan Fuster. Entre altres textos i llibres, és editor i prologuista de la poesia completa de Joan Fuster de 1945 a 1985 (Institució Alfons el Magnànim, 2022) i dels Poemes inèdits de l’escriptor sueca (Institució Alfons el Magnànim, 2018). Ha sigut cocomissari de l'Any Fuster per la Generalitat Valenciana.