El desenvolupament de la tecnologia a través de vint objectes

    • Data:02-11-2023
    El desenvolupament de la tecnologia a través de vint objectes

    Acaba d’eixir el llibre Historia de la tecnología a través de veinte objetos publicat per la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació dins de la col·lecció especialitzada en divulgació científica «Urània».

    Escrit pel físic i historiador Pedro Ruiz-Castell, compta amb il·lustracions d’Isabel Gálvez, i el disseny de la col·lecció i la maquetació és de Javier Pérez Belmonte.

    El llibre no pretén oferir un relat històric acabat, sinó analitzar diferents exemples i qüestions amb les quals es puga comprendre millor com es desenvolupa la tecnologia, per a la qual cosa s’ha fet una selecció d’objectes que, amb certesa, dista de la que hauria fet qualsevol altra persona, i no ha d’entendre’s com un intent per a presentar els objectes més rellevants de la història, sinó com una guia didàctica per a entendre com la tecnologia ha canviat les nostres vides. El desenvolupament de la tecnologia s’ha vist influït al llarg de la història per aspectes com la política, la religió, la guerra, l’economia o la cultura. A partir d’una vintena d’objectes, este llibre aprofundeix en les diferents etapes del desenvolupament tècnic de la humanitat examinant eixes relacions breument però rigorosament.

    És una història de més de 400.000 anys a la qual el lector trau el cap a través d’alguns dels debats historiogràfics més recents procedents de l’àmbit de la història de la ciència i la tecnologia; un plantejament nou amb el qual es reivindica la importància d’estudiar el passat per a entendre millor la complexitat de l’activitat científica i tecnològica i es faciliten elements per a una reflexió crítica sobre els problemes actuals d’un món en el qual la tecnologia és cada vegada més important.

    El text s’organitza en capítols amb un títol que remet a un objecte que obri les portes d’accés a recrear diferents episodis de la història de la tecnologia amb el fi, no només de posar en valor la importància d’estudiar el passat per a poder entendre la complexitat de la història, sinó també de proporcionar elements per a una reflexió crítica sobre els problemes del present d’un món en el qual la tecnologia és cada volta més important.

    Pedro Ruiz-Castell, llicenciat en Física per la Universitat de València i doctor en Història per la Universitat d’Oxford, ha sigut coordinador del Departament de Documentació i Investigació del Museu Nacional de Ciència i Tecnologia de Madrid i investigador postdoctoral del Departament de Filosofia i del Centre d’Història de la Ciència de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha sigut investigador convidat en l’Imperial College de Londres, la Universitat de Manchester o la Chemical Heritage Foundation de Filadèlfia, i en l’actualitat és professor titular d’Història de la Ciència en la Universitat de València i membre de l’Institut Interuniversitari López Piñero d’Estudis Històrics i Socials sobre Ciència, Tecnologia, Medicina i Medi ambient.