El dietari de Rafael Roca en Proejant el temps

  • Data:24-05-2023
  El dietari de Rafael Roca en Proejant el temps

  La Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació presenta dimecres 24 de maig el llibre Proejant el temps, de Rafael Roca. La presentació tindrà lloc en la llibreria Fan Set a les 19 h i comptarà amb la participació de Rafael Roca (autor del llibre) i Xavier Serra (director de col·lecció).

  És el diari d’una experiència un poc singular en la vida de l’autor. Este títol destaca pel tema i el caràcter remarcadament personal de l’escriptura. Però estes activitats, que Roca recopila amb minuciositat, van acompanyades d’una sèrie de descripcions ambientals que ens situen enmig d’un viatge, i ens transporten amb l’autor per les mateixes vies i passatges, des de les dificultats inicials d’allotjament a la relació amb col·legues i alumnes, les descripcions de l’arquitectura o la vida i la conversa de la gent que habita el país.

  El dietari Proejant el temps reflecteix vuit mesos d’estada universitària a la ciutat de Verona durant 2019, un país culturalment pròxim, però diferent de l’habitual. Mostra distints aspectes de la vida quotidiana d’esta ciutat de la Itàlia septentrional, de les lectures que feu durant el període i de les inquietuds d’un observador atent. El 2019, Rafael Roca puja a un avió en l’aeroport de Manises per a impartir unes classes d’història de la literatura catalana a uns estudiants de doctorat de la Università degli Studi di Verona. Així comença este dietari, que combina l’agilitat dels fragments narratius amb la claredat de les reflexions i en el qual les observacions fetes durant l’estada en el nord d’Itàlia donaran pas a notes sobre temes a sovint relacionats amb la situació política que travessa Europa, però també amb el moviment de la Renaixença al País Valencià o amb la història del castell-palau d’Alaquàs, que són les obsessions que han guiat molts dels treballs erudits de l’autor. Proejant el temps és un conjunt de textos que només pretenen reflectir vivències, opinions i sensacions de qui les escriu.

  Rafael Roca (Alaquàs, 1971) és professor del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València. Els seus treballs com a historiador de la literatura s’han centrat sobretot en l’estudi dels escriptors valencians del segle xix. Ha publicat llibres com Teodor Llorente, líder de la Renaixença valenciana (Premi Ferran Soldevila de Biografies i Investigacions Històriques 2006) i El valencianisme de la Renaixença (Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta 2010). Ha participat a més en les edicions de les Poesies valencianes de Constantí Llombart i les Poesies i proses valencianes de Teodor Llorente (Institució Alfons el Magnànim).