El Lleó de la Germania

    El Lleó de la Germania

    Ara fa una setmana la capella bizantina del Centre Cultural La Beneficència fou l’escenari d’una celebració de gran transcendència cívica: la inauguració del congrés online titulat «El record de les Germanies», que ha sigut organitzat per la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació.

    Fou l’oportunitat de commemorar els cinc segles –es desenvolupà entre 1519 i 1523– de la que ha sigut qualificada com la primera revolta popular de la història del poble valencià; i també, la fita que n’assenyala el pas de l’edat mitjana a la moderna. Es va repassar la memòria de les Germanies; és a dir, la manera com aquella rebel·lió ha perdurat en el nostre imaginari col·lectiu i ha servit per a identificar determinats moviments socials reivindicatius. En darrer lloc, la vetlada es clogué amb un excel·lent concert en què Capella de Ministrers recreà músiques del segle XVI, basat en les cròniques de dos autors de l’època: Guillem Ramon Català i Miquel Garcia.

    Així mateix, també s’hi presentà el número 5 de la Revista Valenciana de Filologia, que, a més de recensions i articles de temàtica literària i cultural, incorpora un excel·lent dossier amb la major part de les ponències del congrés, entre les quals: «Les Germanies en la historiografia i la literatura: una visió pendular», d’Antoni Furió; «La documentació de les Germanies: els processos contra els agermanats», de Pablo Pérez; i «El record polièdric de la Germania», de M. Jesús Francés.