El llibre Indignas hijas de su patria arriba ja a la tercera edició

  • Data:12-04-2024
  El llibre Indignas hijas de su patria arriba ja a la tercera edició

  Després de l'èxit de la primera i la segona edició, la Institució Alfons el Magnànim publica la tercera edició del llibre Indignas hijas de su patria. Crónicas del Patronato de Protección a la Mujer en el País Valencià, de María Palau Galdón i Marta García Carbonell.

  El llibre sobre una de les institucions més antigues del Franquisme ha arribat a la tercera edició. El Patronato de Protección a la Mujer fon un organisme creat el 1941 i dissolt el 1985 que va perseguir «la dignificació moral de la dona» amb l'objectiu –almenys sobre el paper– de controlar i eliminar l'exercici de la prostitució clandestina de menors d'edat. No obstant això, s'erigí com un sistema de control sobre la població femenina que va tractar d'imposar un arquetip homologat de dona regit per la decència, la cautela i la castedat.

  L'obra pretén sumar-se a les investigacions existents sobre el paper de les dones en la Guerra Civil i el Franquisme a les comarques valencianes. En concret, busca contribuir al procés de recuperació de la memòria al voltant d'una de les institucions més longeves i desconegudes del Franquisme.

  Les escriptores són graduades en Periodisme per la Universitat de València i cursaren màsters especialitzats en drets humans i estudis de gènere. Han col·laborat en mitjans com La Vanguardia, eldiario.es o El Salto, així com amb organitzacions memorialistes com Acció Ciutadana contra la Impunitat del Franquisme (Plataforma de Suport a la Querella Argentina – País Valencià).

  Mitjançant una revisió hemerogràfica i una àmplia labor de documentació arxivística, s'han localitzat expedients de joves internades en els seus centres; s'ha esbrinat la composició de les juntes provincials i algunes locals de la institució i s'ha aconseguit accedir a diversos documents publicats, entre ells, les seues memòries, presentades com informes sobre la moralitat de l'època i les activitats de la institució en cada exercici.

  Les autores del llibre, María Palau Galdón i Marta García Carbonell, estaran presents en la firma de llibres que organitza el Magnànim en la Fira del Llibre de València, que se celebrarà dijous que ve 2 de maig a partir de les 17 hores als Jardins de Vivers (caseta 108).

  Indignas hijas de su patria. Crónicas del Patronato de Protección a la Mujer en el País Valencià va obtindre la Beca Josep Torrent de Periodisme d’Investigació 2021 atorgada per la Unió de Periodistes Valencians i la Institució Alfons el Magnànim