El Magnànim aplega a la Fira del Llibre 2019 carregat de novetats editorials

    • Data:20-04-2019
     El Magnànim aplega a la Fira del Llibre 2019 carregat de novetats editorials

    La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació publica el seu catàleg de novetats en què anuncia els nous llibres per a aquesta primavera amb la intenció de presentar-los al públic a la Fira del Llibre que es durà a terme a partir del pròxim 25 d’abril. Aquestes novetats es caracteritzen per tractar problemes actuals de la nostra societat com el paper de les dones en el franquisme, la distribució de la riquesa o la complexitat de les societats multiculturals.

    “Aquest és un catàleg amb una gran varietat temàtica que reflecteix la complexitat dels problemes que predominen en la nostra societat. Per exemple, novetats com Polítiques de l’enemistat d’Achille Mbembe o Karl Polanyi. Una vida a l’esquerra de Gareth Dale conviden als lectors a reflexionar sobre els reptes als quals ens enfrontem”, explica Vicent Flor, director de la Institució. “Un altre tema rellevant per als valencians és el finançament i la distribució de la riquesa, assumpte tractat al llibre Regiones ricas, regiones pobres de Joaquín Azagra”, afegeix sobre l’assaig que aborda els conflictes que experimenta l’economia valenciana.

    A més, el catàleg del Magnànim també constitueix una aposta per oferir al públic una combinació d’autors valencians de referència com Jaume Pérez Montaner o Josep Piera, així com obres d’investigadors joves menors de 35 anys com Vega Rodríguez, Lucas Marco o Purificació Mascarell, entre d’altres. Flor també assegura que “s’ha impulsat la difusió d’estudis històricocomarcals com Els comtes de Bunyol, de Maria Lluïsa Muñoz Altabert.

    Les dones valencianes sota el franquisme

    Entre les novedoses publicacions del Magnànim trobem Les dones fortes de Maria Lacueva, un exercici de recuperació de memòria històrica: aquest llibre pretén oferir una aproximació qualitativa i quantitativa a la realitat narrativa de les dones valencianes sota el règim franquista. Amb aquesta obra l’autora se suma a tot un seguit d’estudis que han demostrat l’existència d’una genealogia de lletraferides actives en un període especialment difícil per a la literatura en valencià.

    D’altra banda, Polítiques de l’enemistat de Mbembe, un assaig sobre com les polítiques de replegament i de tancament de les societats occidentals per a aturar la immigració tenen el seu origen en els abusos colonials que aquests països mateixos van perpetrar. Amb la mateixa línia, la biografia Karl Polanyi. Una vida a l’esquerra de Gareth Dale apropa el lector a la realitat d’un dels antropòlegs més rellevants del segle passat i a l’evolució del seu pensament polític en una època turbulenta.

    En el camp de la poesia destaca la publicació de dues obres completes de poetes valencians de renom. D’un costat, al nou catàleg del Magnànim trobem Defensa d’una forma de Jaume Pérez-Montaner, que convida al lector a endinsar-se al món poètic de l’autor fent un recorregut des de les seues primeres obres fins a les últimes. D’altra banda, Poesia completa de Josep Piera obre una finestra que transporta al lector a un Mediterrani dibuixat i eternitzat mitjançant els versos del poeta de Beniopa. A més, el catàleg també compta amb Ciutadà. Poema líric nord-americà de l’autora afroamericana Claudia Rankine, tota una reflexió sobre com es manifesta el racisme a les diferents esferes de la societat.

    Altres títols destacats són Crònica parcial d’Enric Banyuls, Memòria de la destrucció. La crema de Xàtiva i altres urbicidis de Purificació Mascarell, El rector Vicente Blasco García de Maria Llum Juan, A la recerca dels orígens. El passat iber en l’imaginari collectiu valencià de Tono Vizcaíno, Fer País. Comunismo valencianoy problema nacional de Vega Rodríguez Flores o El Magnànim: setanta anys de cultura valenciana de Gustau Muñoz. Totes aquestes obres podran ser adquirides a la Fira del Llibre o en la pàgina web de la institució.

    Programació per a la Fira del Llibre

    El Magnànim ha preparat diverses activitats per a la Fira del Llibre entre les quals destaquen les signatures i les presentacions de llibres. El dia 27 a les 17 hores, Vicent Torrent firmarà exemplars de la segona edició de La música popular. Per la seua part, Maria Lacueva, autora de Les dones fortes. La narrativa valenciana sota el franquisme atendrà els lectors i firmarà el seu darrer llibre el 28 a les 12 hores. Ambdós actes es duran a terme a la caseta Alfons el Magnànim-Àrea de Cultura de la Diputació de València.

    Ja l’1 de maig serà el torn de Lucas Marco, qui primer firmarà el seu últim llibre, Simplemente es profesionalidad. Historias de la Brigada Político Social de València, a les 17 hores i, a les 18 hores, el presentarà al Pati del Museu de Ciències Naturals. En aquest acte, participaran, a banda de l’autor, Joaquim Bosch, magistrat i portaveu territorial de Juezas y Jueces para la Democracia i Esther López Barceló, investigadora en memòria històrica i ex diputada autonòmica. Finalment, el dia 3 de maig Marc Granell, Jaume Pérez-Montaner i Josep Piera firmaran exemplars de les seues obres completes a les 17 hores. En acabar, a les 18 hores, Vicent Camps recitarà alguns dels poemes més destacats dels tres poetes valencians.