El Magnànim edita un estudi complet sobre la ingent tasca educativa i cultural de Blasco Ibáñez

    El Magnànim edita un estudi complet sobre la ingent tasca educativa i cultural de Blasco Ibáñez

    La nueva Atenas del Mediterráneoés una aportació decisiva al coneixement de l’escriptor valencià en el centenari de la darrera visita a València en vida.

    La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació ha editat el llibre La nueva Atenas del Mediterráneo. Vicente Blasco Ibáñez, cultura y educación populares en Valencia (1890-1931), un estudi complet de més de 600 pàgines sobre el paper que tingué l’escriptor valencià en l’impuls de l’educació popular i de la cultura en la València de les primeres dècades del segle XX. S’ha publicat en la col·lecció Arxius i Documents i ha anat a càrrec del professor de la Universitat de València Luis Miguel Lázaro Lorente.

    El títol del llibre es deu al fet que en els primers anys del segle XX, a Vicente Blasco Ibáñez li agradava presentar València com la Nova Atenes del Mediterrani. Aquesta era una imatge clarament vinculada a un projecte polític-social i cultural-educatiu que buscava la modernització de la ciutat pel triomf de la raó base del progrés. El programa de Blasco per a València era coherent amb l’anàlisi que durant la Restauració el republicanisme espanyol fa dels problemes d’Espanya, que considera que, en la base de la seua letargia i endarreriment, hi havia un problema cultural i educatiu per resoldre que obstaculitzava la modernització i europeïtzació de l’estat. L’educació popular era vista així la base de la redempció de l’estat i de l’emancipació.