El Magnànim incrementa en 2019 el nombre de publicacions i les obres en valencià i escrites per dones

    • Data:18-12-2019
    El Magnànim incrementa en 2019 el nombre de publicacions i les obres en valencià i escrites per dones

    • En els últims 3 anys, l'editorial de la Diputació de València ha duplicat la producció de llibres fins a aconseguir les 200 obres, un 61% en valencià, percentatge que s'ha triplicat des de 2015
    • La vicepresidenta i responsable de la IAM, Mª Josep Amigó, avança que es continuaran incrementant les obres en valencià i escrites per dones, mantenint la producció en castellà
    • El director del Magnànim, Vicent Flor, anuncia per a 2020 més obres de temàtica actual i una nova collecció de divulgació científica


    La Institució Alfons el Magnànim, dependent de la Diputació de València, ha fet balanç de les publicacions del present any, en el qual ha editat 61 llibres, el doble dels quals es van publicar en 2015 i 2016, a l'inici de la passada legislatura. En tot just tres anys, l'editorial de la Diputació ha editat, coeditat o collaborat en la publicació de 200 llibres, amb un significatiu increment de la producció en valencià i les obres escrites per dones.

    En paraules de la vicepresidenta de la Diputació i responsable del Magnànim, Mª Josep Amigó, “esta evolució demostra que la de la IAM és la major producció en valencià de la història d'una editorial no universitària, amb un 61% dels 200 llibres editats en els últims tres anys”.

    En 2015, la IAM publicava un 21,43% dels seus llibres en valencià, mentre que en 2019 el percentatge s'ha triplicat amb un 63,64% que espera incrementar-se l'any vinent fins a fregar el 70% de les publicacions. No obstant això, esta aposta per la llengua valenciana “no impedix que el Magnànim mantinga la seua producció en castellà”, que enguany ha superat fins i tot la de 2018, segons ha explicat Amigó.

    Una altra de les dades destacades que ens deixa este balanç de l'any editorial de la IAM és el percentatge de llibres escrits per dones, que en 2017 es va situar en el 9,8%, va créixer fins al 14,9% en 2018 i ha aconseguit el 22,5% enguany. La mateixa Mª Josep Amigó ha avançat que, “atesa la programació de 2020, el percentatge d'obres escrites per dones podria acostar-se al 30%”.

    Les xifres globals d'este període 2016-2019, detallades en una trobada amb mitjans especialitzats, ens deixen 125 llibres editats directament per la IAM, 54 llibres en coedició o collaboració, 21 revistes editades pel Magnànim i 11 reimpressions d'obres pròpies.

    Els més venuts

    Des de 2015, la IAM ha experimentat igualment un creixement en la venda de llibres del 142% en els últims 4 anys, amb un repunt del 24% en l'últim exercici, on s'han registrat unes vendes de 71.372 euros fins al 13 de desembre. Esta millora, segons explica el director de la IAM, Vicent Flor, “es deu fonamentalment a la publicació de llibres de major interés, però també a l'increment de la difusió i la millora de la distribució”. Una dada que el confirma: les vendes a través de la web del Magnànim s'han incrementat un 77% enguany.

    Entre els llibres més venuts trobem Simplement és professionalitat. Històries de la Brigada Polític Social de València, de Lucas Marco, dins de la collecció de Periodisme, i les obres completes de Marc Granell i Pérez-Montaner en l'apartat de Poesia, al costat d'assajos sobre educació, obres de temática histórica o política, biografies com la de José Vidal-Beneyto i debats com el que gira entorn de la música popular.

    Centre de debats i actes culturals

    El Magnànim no sols ha experimentat un creixement en publicacions i vendes en els últims anys, també ha anat evolucionant en la seua concepció “fins a convertir-se en un centre de debats i actes culturals”, segons apunta Vicent Flor, qui avança la programació de 2020, que comptarà amb més llibres de temàtica social actual, potents traduccions al valencià, l'aposta per la divulgació científica i una nova collecció sobre artistes valencians, dirigida per Martí Domínguez.

    Després de repassar els debats proposats durant l'any i les 40 presentacions de llibres i actes culturals emanats de la IAM en 2019, el director del Magnànim ha esbossat algunes pinzellades de la producció prevista per a 2020, amb obres actuals sobre la societat del coneixement, el sistema sanitari, les start-up, l'evasió fiscal o el treball domèstic femení; traduccions al valencià de la biografia de Karl Marx, la propaganda totalitària, de Siegfried Kracauer, o la poesia completa d'Emily Dickinson; l'estrena de la collecció ‘Urània’ de divulgació científica i la consolidació de revistes i assajos.

    Entre les colleccions del Magnànim, es mantindran, entre altres, les d'Autors Valencians, Antropologia, Periodisme, Estudis Comarcals, Poesia, Art, Biografies i Estudis Clàssics, així com la de Música i Memòria, amb un component històric-polític.