El Magnànim presenta els Premis València i València Nova 2023

  • Data:20-10-2023
  El Magnànim presenta els Premis València i València Nova 2023

  La Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació presenta hui al migdia en el Centre Cultural La Beneficència les obres guanyadores dels premis literaris València i València Nova 2023.

  En esta edició de 2023 dels Premis València i València Nova, s’han presentat 422 obres, 134 més que el 2022. És una edició marcada per la paritat, amb un 50 % de les obres escrites per autores. La concessió dels guardons comporta la publicació de l’obra, un quadre original de l’artista Manuel Boix i un premi en metàl·lic de 13.000 euros en les modalitats de narrativa i assaig, de 9.000 euros en la de poesia i de 12.000 euros en la de novel·la gràfica. Quant a la categoria València Nova, els premis, a més de la publicació del llibre i l’obra de Boix, són de 7.000 euros en narrativa i assaig i de 5.000 euros en poesia.

  Els guanyadors i guanyadores i les seues obres són els següents:

  Si tenim vida i salut, de Josep Franco Martínez, ha sigut l’obra guardonada del Premi València de narrativa en valencià per ser un retrat vívid del món cultural i literari valencià de les darreres dècades. Tot això constitueix una representació costumista lúcida de la societat valenciana de la postguerra fins als nostres dies. Bromera (Alzira) ha sigut l’editorial encarregada de publicar l’obra.

  Tan tonta, de Carlos Catena Cózar, ha sigut guardonat amb el premi València de narrativa en castellà. El jurat ha valorat la interessant construcció de la veu de la narradora, que va teixint una capa de sospites i incertesa en tot el que narra. Es demostra destresa a l’hora de crear tensió i donar informació.

  Contracció, de Raquel Casas Agustí, ha obtingut el premi València de poesia en valencià. El jurat ha destacat l’atreviment de crear imatges poderoses que combinen dolor i bellesa i mantenen un equilibri perfecte, i ho fa usant el ritme com a instrument per a donar coherència al propòsit que es planteja. L’obra està publicada per l’editorial Bromera (València).

  De lo que fue no siendo, de Francisco Miguel López Serrano, és l’obra guanyadora del premi València de poesia en castellà. L’autor planteja una meditació sobre la nostra condició efímera i el caràcter fugaç d’una consciència atenta que pensa amb desconcert en el seu pas pel món: poesia filosòfica escrita amb força i concreció.

  Desinformación y poder, de Raúl Rodríguez-Ferrándiz, ha guanyat el Premi València d’assaig amb un estudi de les noves formes de comunicació política en l’era de la globalització dirigit a un públic no especialitzat. L’obra s’ha publicat dins de la col·lecció «Estudis Universitaris» del Magnànim.

  L’anell de la serp, d’Anna-Lina Mattar, s’ha adjudicat el premi València de novel·la gràfica. El publicarà Andana (Picassent). L’obra reflecteix el joc de la memòria familiar i personal i el recorregut des de l’Alemanya nazi fins a la Mallorca actual en una investigació de la identitat pròpia. Les composicions de pàgina arriscades amb l’ús de la profunditat del negre i la llum doten l’obra d’una atmosfera narrativa molt personal i original.

  Els guardonats dels premis València Nova, dirigits a autors novells sense obres publicades amb l’objectiu de fomentar la creativitat literària i les noves veus, són els següents:

  Getabako, d’Esther Climent Gosp, ha guanyat el premi València Nova de la modalitat de poesia en valencià i està editat per Bromera. Es tracta d’un poemari amb la capacitat de captar amb gran subtilesa la quotidianitat, l’essencialitat de la poesia d’arrels orientals i la musicalitat que desprén tota l’obra.

  Carrera de relevos, de Demetrio Fernández Muñoz, ha obtingut el premi València Nova de poesia en castellà i el publica Hiperión. És una obra que evoca el cercle de la vida. El text, en un llenguatge original, indaga explícitament en el lèxic del castellà, qüestiona l’arrel i aprofundeix en les possibilitats del sentit germinal del llenguatge.

  Del faristols als pòdcasts, de Teresa Ciges Barberán, obté el Premi València Nova d’assaig, que el Magnànim publica dins de la col·lecció «Estudis Universitaris». És un llibre que ressalta pel seu caràcter innovador amb una temàtica d’actualitat dirigida a un públic ampli.

  Les absències, d’Irene Klein Fariza, ha guanyat el Premi València Nova de narrativa en valencià i el publica Bromera. És un conjunt de relats sobre l’absència, el dolor de la soledat i el buit. Els temes de la compilació de contes, prou cohesionada per a considerar-la una unitat clara, giren al voltant de l’absència d’alguna cosa: absència materna, absència de familiars o amics, absència després d’una ruptura, el buit que deixa l’avortament, etc.

  El jurat ha acordat per unanimitat deixar deserta la modalitat de narrativa en castellà de València Nova.