El Magnànim tanca el curs amb un balanç de més de vuitanta actes entre presentacions i debats

  • Data:25-07-2018
  El Magnànim tanca el curs amb un balanç de més de vuitanta actes entre presentacions i debats

  L’historiador italià establert als Estats Units, Enzo Traverso, parlà del paral·lelisme de la situació política actual amb la de l’Europa de la dècada de 1930

  La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, centre dependent de l'Àrea de Cultura de la Diputació de València, ha fet un balanç molt positiu del curs 2017-2018 respecte als actes que ha organitzat, és a dir, presentacions de llibres, debats i d’altres, com la gira d’homenatge per diverses localitats valencianes dedicada al poeta Marc Granell. El director, Vicent Flor, ha explicat que "tot i que som conscients que els llibres que publiquem i els actes que organitzem interessen fonamentalment a un públic especialitzat, la majoria d’ells han gaudit d’una bona acollida i han comptat amb una gran assistència, de la qual cosa també s’han fet ressò els mitjans de comunicació".


  Els Debats del Magnànim
  Dins d’aquest cicle de conferències mensuals en les quals intervé un especialista recomanat per algun dels Instituts del Magnànim (Ciències Físico-Naturals, Història, Ciències Socials i Humanitats) cal destacar la presència d’intel·lectuals del nivell de l’historiador italià establert als Estats Units, Enzo Traverso, parlant del paral·lelisme de la situació política actual amb la de l’Europa de la dècada de 1930, o de la filòsofa Remedios Zafra –autora del llibre El entusiasmo, guanyador del premi Anagrama d’assaig-, qui va tractar el tema de l’explotació laboral en el món de la cultura.
  Un altre destacat conferenciant va ser el professor d’origen alemany Klaus Nagel, actualment docent de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, i que és especialista en els processos de construcció nacional a l’Europa occidental, centrant-se en el cas de Catalunya.
  Així mateix, el Magnànim ha pogut comptar amb el físic suís Roberto Trotta que, amb motiu de la mort d’Stephen Hawking, va explicar les teories del famós astrofísic sobre l’univers en 1.000 paraules comunes. En la mateixa línia va ser la conferència de l’astrofísic i astrònom català José Antonio Font sobre arrugues de l’espai temps i esclats de llum, ambdues proposades per l’Institut de Ciències Físico-Naturals i el seu director, Vicent Martínez.

  Presentacions de llibres
  El Magnànim ha fet també un important esforç de difusió de les seues publicacions amb presentació de llibres (més de trenta títols diferents en aquest període) que ha dut a terme per tot el País Valencià. D’alguns dels seus llibres s’han arribat a fer-ne cinc, com a exemple es pot parlar del llibre d’Esther Marín, La (re)evolución social a través del cine, del qual l’edició pràcticament està exhaurida i del que es van fer presentacions en diferents llocs de València, Alacant, Múrcia i Madrid. Així mateix el Magnànim ha estat present en altres ciutats fora del País Valencià, com ara Santander, Madrid, Barcelona o Bucarest, on s’han presentat la biografia de Marcelino Menéndez Pelayo i els dos premis València d’assaig 2017: El plaer de la carn i Exclosos i transparentats, la poesia de Marc Granell o la Revista Valenciana de Filologia.

  Gira en homenatge a Marc Granell
  Cal destacar per a tancar el curs la gira que, organitzada per l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, es va fer a principis d’any per diferents pobles de la província de València en homenatge al poeta Marc Granell, de qui el Magnànim ha publicat la seua obra completa (Poesia completa, 1976-2016). L’espectacle va comptar amb la participació de l’escriptor acompanyat de Borja Penalva i Francesc Anyó, que s’han encarregat de posar música als versos de Granell, amb una bona acollida per part del públic. Bona mostra d’això és que del llibre ja s’ha fet la seua tercera edició.

  Presència en fires i congressos internacionals
  En aquest període, el Magnànim i els seus llibres han estat presents de forma directa a nombroses fires, com ara la Plaça del Llibre de València i Alacant, la Setmana del Llibre en Català de Barcelona, les fires del llibre de València, Madrid o Alfafar, la Festa de la Cirera de la Vall de la Gallinera o la primera edició de Héroes Comic Con València. També cal destacar les conferències divulgatives sobre ciència Conec Talks, organitzades en col·laboració amb la Universitat de València i la Fundació Cañada Blanch. Per últim, el Magnànim també ha participat en dos congressos internacionals celebrats a València el mes de novembre, El infierno de los perpetradores. Imágenes, relatos y conceptos (filosofia) i Reactionary nacionalists, fascists and dictatorships (història).