El manual de retòrica de l’humanista Frederic Furió Ceriol

    • Data:29-06-2023
    El manual de retòrica de l’humanista Frederic Furió Ceriol

    Després del primer volum, Fadrique Furió Ceriol. Obra completa I. El Concejo, i consejeros del príncipe. Bononia, publicat el 1996, ja està llest el segon volum de les obres completes d’este autor: Fadrique Furió Ceriol. Obra completa II. Los tres libros de las Instituciones retóricas. El llibre és una col·laboració entre Publicacions de la Universitat de València i la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació.

    Frederic Furió Ceriol (València, 1527 – Valladolid, 1592) va ser un humanista valencià que va estudiar en les universitats de París i Lovaina, on es llicencià en teologia, dret civil i dret canònic.

    El primer volum arreplega una de les seues obres més coneguda, El Concejo, i consejeros del príncipe, un manual del bon governant. En esta obra, en la qual es percep una lectura crítica de Maquiavel a la llum del pensament erasmià, Furió escriu un tractat d’educació del príncep des dels valors laics i el pensament racional, com un governant ha de triar els seus col·laboradors, atribuir-los competències, organitzar-los i avaluar-los. El llibre desenvolupa la concepció de la política que havia de regir l’Imperi Espanyol, que, segons Frederic Furió, havia de basar-se en la raó i no en la teologia, i estar al servei d’uns ideals de justícia que tenen l’origen en l’humanisme renaixentista; cada territori ha de conservar la seua estructura constitucional i les lleis i els furs propis.

    El segon volum aborda Els tres llibres de les institucions retòriques (Institutionum rhetoricarum libri tres). Fon la primera obra publicada per este humanista a Lovaina, el 1554. En els tres estudis introductoris, s’intenta donar les claus per a una millor comprensió i interpretació d’esta obra abordant el seu entramat tècnic, l’ús i el sentit dels exemples i els seus valors bàsics implícits i explícits. Es presenta el text original en llatí, amb un aparell crític i de fonts, enfrontat amb la traducció al castellà amb abundants notes explicatives. No només ens trobem davant d’un manual de retòrica dirigit a tot el que tinga interés per dominar el llenguatge i millorar la seua expressió, sinó que és la carta de presentació de Furió Ceriol com un humanista compromés amb la societat del seu temps i la seua aposta per la paraula com el millor mitjà per al bon govern i l’acció política, que s’enfronta a la tirania i la violència. Per això, és d’una importància cabdal i responsabilitat dels éssers humans millorar i perfeccionar el do natural que tots posseeixen: el do de la paraula.