'El monstre', el llibre que explora la societat valenciana a través del fanatisme i poder de la Inquisició

    'El monstre', el llibre que explora la societat valenciana a través del fanatisme i poder de la Inquisició

    La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació publica El monstre. Les presons de la Inquisició a València, una obra d'Albert Toldrà que analitza el tribunal de la Inquisició i la societat valenciana a través de les presons inquisitorials: com eren, qui les habitava, què ocorria i sobretot quina finalitat tenia tota la maquinària repressiva. El volum, el número 178 de la col·lecció Estudis Universitaris i el primer que edita l'editorial pública l'any 2022, ofereix també un relat sobre l'edifici mateix. La Inquisició a València primer es va situar en el Palau Real, després en el Palau Arquebisbal i finalment en un palau, hui derruït, situat en l'encreuament del carrer de Navellos amb la de les nou Reixes (actual carrer de la Unió), al costat de la plaça de l'Església de Sant Llorenç i l'actual palau de les Corts Valencianes.

    Allí es produiran interrogatoris i tortures, mitjançant tècniques elaborades combinades amb violències inhumanes, destinades a destruir la voluntat. En contrast amb l'organització moderna del Sant Ofici, el seu personal és corrupte i ineficaç; això, sumat a l'estat de les presons, suposa pèssimes condicions per als captius, explica l'institut cultural en un comunicat.

    La Inquisició, aquest tribunal d'excepció que Voltaire denominava 'le Monstre', és una realitat de llarga duració, des de finals del segle XV fins a molt entrat el XIX, que tindrà profundes conseqüències en l'evolució històrica valenciana. "Un tribunal del fanatisme religiós --incideixen-- i alhora un temible instrument del poder real, amb la finalitat d'eliminar físicament la dissidència religiosa (jueus, moriscos, protestants, lliurepensadors, bruixotes...), però també la intel·lectual (científics, filòsofs, escriptors, llibreters...) i la sexual (homosexuals, bígams, sol·licitadors...)". I sobretot "que tindrà l'objectiu explícit de fer por, de terroritzar al poble per a obtindre l'obediència, tot en nom de Déu".