El nou treball de recerca del Magnànim radiografia l’entramat de corrupció del cas Blasco

    • Data:21-07-2023
    El nou treball de recerca del Magnànim radiografia l’entramat de corrupció del cas Blasco

    La Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació acaba de publicar el treball de periodisme d’investigació La madriguera. La trama de Cooperación del caso Blasco, del periodista Sergi Tarín, que radiografia la trama de corrupció de l’exconseller Rafael Blasco en l’anomenat cas Cooperació. El llibre és el número 11 de la col·lecció «Periodisme», que dirigeix el professor de la Universitat de València Guillermo López i és el resultat de la beca de periodisme d’investigació Josep Torrent en col·laboració entre la Unió de Periodistes Valencians i el Magnànim.

    Rafael Blasco, conseller de Solidaritat i Ciutadania amb Francisco Camps de president, va mantindre una trama de corrupció en el si de la Conselleria que va permetre el desviament de quasi 5 milions d’euros destinats a 27 projectes de cooperació al desenvolupament en països empobrits. El que s’hauria d’haver dedicat a plans contra la sida a l’Àfrica o a la promoció de la sobirania alimentària a l’Amèrica Llatina va servir per a la compra de iots i apartaments de luxe a Miami.

    El llibre consta de tres parts. La primera, «Auge y éxtasis», descriu l’arrelament de la trama, l’evolució i el detall dels seus èxits. La segona, «La gran cosecha de la República Dominicana», obri un parèntesi per a exemplificar tot això en el cas dels set projectes de sobirania alimentària a la República Dominicana, país al qual, proporcionalment, més projectes es van destinar i del qual es desviaren més diners. Tarín comprovà els efectes del mal ús dels diners públics sobre el terreny, a les províncies dominicanes de Monte Plata i Espaillat, fent un retrat dels estralls de la trama i la situació en què varen quedar les famílies damnificades. La darrera part, «Caída y agonía», descriu el desmantellament de la trama i les peripècies judicials i penitenciàries dels seus referents.

            

    Esta investigació periodística s’endinsa en el dia a dia de la Conselleria, descriu la mecànica de la corrupció entre 2007 i 2011 i relata com va ser l’operació mediàtica i policial que escapçà la trama. També analitza la qüestió judicial del cas, amb resultats dispars. El primer judici, al principi del 2014, va acabar amb una condemna definida com a «exemplar», que suposà l’entrada a la presó dels responsables de la trama amb Blasco al capdavant. El segon judici, a pesar que abastava més temps i més diners robats, acabà amb una sentència fluixa fruit de pactes de conformitat anteriors entre la Fiscalia i els principals acusats, i de la faena del tribunal mateix. El mapa de la corrupció del cas Blasco abastà 27 projectes en 11 països. Es varen concedir 11,86 milions d’euros, dels quals se’n van ingressar 7,34 i se’n varen desviar 4,86, el 66,2% dels diners ingressats.

    El llibre compta amb un quadern fotogràfic d’imatges dels projectes de cooperació a la República Dominicana, infografies de Beatriz Millón del cas Blasco, i fotografies dels fotoperiodistes Eva Máñez i Biel Aliño dels judicis del cas Blasco i de Tarín mateix.

    L’obra de Sergi Tarín es presentarà dijous 27 de juliol en la llibreria Fan Set a les 19 h. Comptarà amb la participació de l’autor, que estarà acompanyat per Guillermo López, director de la col·lecció «Periodisme» del Magnànim, Vicent Marco, president de la Unió de Periodistes Valencians, Míriam Salmerón, advocada penalista, i Rafael Maurí, vicepresident de l’Observatori Ciutadà contra la Corrupció.

    Sergi Tarín (València, 1978). Periodista i documentalista, ha treballat per a mitjans com Público (fins a la fi de l’edició en paper el 2012), El Periódico de Catalunya, Infolibre, La Marea, El Salto, elDiario.es, El Temps, L’Informatiu i Diari la Veu, entre altres. Els seus articles s’han orientat a la informació política, judicial i social. També ha format part de la plantilla d’InfoTV, amb la qual ha fet la gran majoria de la vintena de documentals que ha dirigit o codirigit. Una bona part d’estos documentals estan dedicats a temes històrics, especialment a la repressió franquista i la lluita per la memòria de les seues víctimes.