El vídeo amb els moments més emotius de la gala dels Premis València 2023

  • Data:08-11-2023
  El vídeo amb els moments més emotius de la gala dels Premis València 2023

  Ja està disponible en YouTube la celebració de la gala de lliurament dels Premis València en l’edició deL 2023, uns guardons concedits per la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació que premien i editen el talent de poetes, novel·listes i assagistes, així com novel·la gràfica, tant en valencià com en castellà.

  La gala dels Premis València es va celebrar el 20 d’octubre, el mateix dia en què es van presentar al públic les obres ja editades.

  Màxim Huerta va ser l’encarregat de presentar l’acte, que va estar amenitzat amb l’actuació del Cuarteto de Cuerda Valencia i els rapsodes Lola Camps i Vicent Camps, que feren una selecció de poemes de les obres completes publicades pel Magnànim de Marc Granell, Teresa Pascual, Josep Piera, Jaume Pérez Montaner, Joan Fuster, Antoni Ferrer, Francisco Brines i Emily Dickinson.

  Els premiats, Josep Franco Martínez, Carlos Catena Cózar , Raquel Casas Agustí, Francisco Miguel López Serrano, Raúl Rodríguez-Ferrándiz, Esther Climent Gosp, Demetrio Fernández Muñoz , Teresa Ciges Barberán i Irene Klein Fariza, varen rebre un quadro de l’artista Manuel Boix.

  En este vídeo, recuperem els moments més emotius de la gala i escoltem els premiats, que ens expliquen tots els secrets de les seues obres.

                           


  Obres premiades 2023:

  Si tenim vida i salut, de Josep Franco Martínez , ha sigut l’obra guardonada del Premi València de narrativa en valencià per ser un retrat vívid del món cultural i literari valencià de les darreres dècades. Tot això constitueix una representació costumista lúcida de la societat valenciana de la postguerra fins als nostres dies. Bromera (Alzira) ha sigut l’editorial encarregada de publicar l’obra.

  Tan tonta, de Carlos Catena Cózar, ha sigut guardonat amb el premi València de narrativa en castellà. El jurat ha valorat la interessant construcció de la veu de la narradora, que va teixint una capa de sospites i incertesa en tot el que narra. Es demostra destresa a l’hora de crear tensió i donar informació.

  Contracció, de Raquel Casas Agustí, ha obtingut el premi València de poesia en valencià. El jurat ha destacat l’atreviment de crear imatges poderoses que combinen dolor i bellesa i mantenen un equilibri perfecte, i ho fa usant el ritme com a instrument per a donar coherència al propòsit que es planteja. L’obra està publicada per l’editorial Bromera (València).

  De lo que fue no siendo, de Francisco Miguel López Serrano , és l’obra guanyadora del premi València de poesia en castellà. L’autor planteja una meditació sobre la nostra condició efímera i el caràcter fugaç d’una consciència atenta que pensa amb desconcert en el seu pas pel món: poesia filosòfica escrita amb força i concreció.

  Desinformación y poder, de Raúl Rodríguez-Ferrándiz , ha guanyat el Premi València d’assaig amb un estudi de les noves formes de comunicació política en l’era de la globalització dirigit a un públic no especialitzat. L’obra s’ha publicat dins de la col·lecció «Estudis Universitaris» del Magnànim.

  L’anell de la serp, d’Anna-Lina Mattar, s’ha adjudicat el premi València de novel·la gràfica. El publicarà Andana (Picassent). L’obra reflecteix el joc de la memòria familiar i personal i el recorregut des de l’Alemanya nazi fins a la Mallorca actual en una investigació de la identitat pròpia. Les composicions de pàgina arriscades amb l’ús de la profunditat del negre i la llum doten l’obra d’una atmosfera narrativa molt personal i original.

  Els guardonats dels premis València Nova, dirigits a autors novells sense obres publicades amb l’objectiu de fomentar la creativitat literària i les noves veus, són els següents:

  Getabako, d’Esther Climent Gosp, ha guanyat el premi València Nova de la modalitat de poesia en valencià i està editat per Bromera. Es tracta d’un poemari amb la capacitat de captar amb gran subtilesa la quotidianitat, l’essencialitat de la poesia d’arrels orientals i la musicalitat que desprén tota l’obra.

  Carrera de relevos, de Demetrio Fernández Muñoz , ha obtingut el premi València Nova de poesia en castellà i el publica Hiperión. És una obra que evoca el cercle de la vida. El text, en un llenguatge original, indaga explícitament en el lèxic del castellà, qüestiona l’arrel i aprofundeix en les possibilitats del sentit germinal del llenguatge.

  Del faristols als pòdcasts, de Teresa Ciges Barberán , obté el Premi València Nova d’assaig, que el Magnànim publica dins de la col·lecció «Estudis Universitaris». És un llibre que ressalta pel seu caràcter innovador amb una temàtica d’actualitat dirigida a un públic ampli.

  Les absències, d’Irene Klein Fariza, ha guanyat el Premi València Nova de narrativa en valencià i el publica Bromera. És un conjunt de relats sobre l’absència, el dolor de la soledat i el buit. Els temes de la compilació de contes, prou cohesionada per a considerar-la una unitat clara, giren al voltant de l’absència d’alguna cosa: absència materna, absència de familiars o amics, absència després d’una ruptura, el buit que deixa l’avortament, etc.

  El jurat ha acordat per unanimitat deixar deserta la modalitat de narrativa en castellà de València Nova.