Els nous Debats del Magnànim tracten de feminisme, democràcia i activisme

  • Data:05-04-2019
  Els nous Debats del Magnànim tracten de feminisme, democràcia i activisme

  València, 28 de març de 2019.- La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació anuncia el nou cicle dels Debats del Magnànim, que començaran amb una xerrada de Mona Eltahawy que tractarà sobre el feminisme i la democràcia al món islàmic (L’himen i el hijab, 1 d’abril). En maig serà el torn de Mark Bray, historiador nord-americà que abordarà els reptes que suposa l’actual creixement del feixisme per a la democràcia (Fascismo, antifascismo y democràcia hoy, 9 de maig). Els dos debats restants tindran lloc al mes de juny. D’una banda, l’exdiputada danesa Özlem Cekic compartirà la seua experiència sobre els missatges d’odi rebuts durant el seu pas per la política danesa (Prendre un cafè amb algú que diu que m’odia, 6 de juny). Finalment, l’historiador i politòleg Gareth Dale tancarà aquest cercle de debats amb una exploració de la vida de Karl Polanyi i les tensions generades arran de mantenir una postura crítica mitjançant el pensament (Karl Polanyi, una vida a l’esquerra, 27 de juny). Tots els debats seran amb entrada lliure i gratuïta fins a completar l’aforament.

  Vicent Flor, director del Magnànim, ha valorat que “aquests debats són, sobretot, de temes que interessen ara per ara perquè tracten assumptes tan candents com el futur de la democràcia, la igualtat de gènere o el sistema capitalista”. A més, ha incidit en què “l’objectiu d’aquestes activitats no és donar receptes, sinó generar un debat en la ciutadania oferint posicions diverses, així com donar veu a diferents autoritats. Les quatre persones que participaran han escrit llibres referencials als seus camps. La finalitat és convertir a València en un centre internacional de reflexió i debat.”

  El primer debat serà l’1 d’abril amb Mona Eltahawy, qui abordarà la complexitat del feminisme al món islàmic i reflexionarà sobre les lectures que habitualment es fan des d’Occident. La periodista i feminista d’origen egipci ha tractat amb profunditat aquests assumptes al seu primer llibre El ‘Himen y el hiyab’, i ha recalcat la importància que siguen les dones musulmanes les que lideren aquesta lluita, ja que són elles les capacitades per entendre el context. Tot açò ho exposarà al públic el dilluns vinent a les 19 h a la sala Alfons el Magnànim del Centre Cultural La Beneficència. Eltahawy durà a terme l’exposició en anglés, però hi comptarà amb un servei de traducció instantània al valencià. L’acte serà presentat per la periodista Maria Josep Serra.

  Els Debats del Magnànim seguiran el 9 de maig amb l’historiador estatunidenc Mark Bray amb una reflexió sobre el creixement del feixisme i els perills que suposa per a les societats democràtiques. L’autor, especialitzat en drets humans, terrorisme i radicalisme polític, també tractarà el paper cabdal de l’antifeixisme com a mecanisme per intentar preservar els drets fonamentals dels ciutadans. Aquest debat es realitzarà al Collegi Major Rector Peset a les 19 h i serà presentat pel periodista Miquel Ramos.

  L’exdiputada danesa d’origen turc Özlem Cekic serà la protagonista del tercer debat el 6 de juny, en què explicarà com va gestionar els missatges d’odi que va rebre durant el seu període com a política a Dinamarca pel fet de ser dona i musulmana. Les agressions que va sofrir mitjançant correus li van servir per a intentar dialogar amb els autors i intentar esbrinar quines eren les arrels d’aquell odi. Així, Cekic analitzarà les dificultats de crear una conversa amb persones que t’odien i quines són les conclusions que en va extraure. Aquest acte es realitzarà a les 19h al Collegi Major Rector Peset en anglés i traducció simultània al valencià. La presentació serà a càrrec de Javier de Lucas, catedràtic de Filosofia de la Universitat de València.

  Aquest cercle finalitzarà amb l’historiador Gareth Dale, qui ens aproparà a la vida del pensador econòmic i antropòleg Karl Polanyi el 27 de juny. Polanyi va ser un dels intèrprets de l’economia de mercat més originals del segle XX. El politòleg anglés, autor del llibre ‘Karl Polanyi. Una vida a l’esquerra’, que editarà en la seua traducció en valencià el Magnànim en les setmanes vinents, s’encarregarà d’apropar als assistents la seua figura, així com destacar les ruptures històriques, les tensions i les convulsions que el pensador va tractar de reflectir i comprendre. D’aquesta manera, el públic tindrà la possibilitat d’entendre el posicionament polític i econòmic d’un dels referents del pensament dels últims temps. El debat es realitzarà a les 19 h al Collegi Major Rector Peset, estarà presentat per l’escriptor Gustau Muñoz i comptarà amb traducció simultània al valencià.