Escultura, imatgeria i artesania religiosa valenciana a la Casa Tena

    • Data:07-11-2023
    Escultura, imatgeria i artesania religiosa valenciana a la Casa Tena

    La Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació acaba de publicar el llibre La Casa Tena, un segle d’imatgeria valenciana, de l’autor Juan Bautista Tormos Capilla. Este llibre és un treball de recerca acurat i exhaustiu sobre la Casa Tena de València, des dels inicis del més reconegut obrador d’imatgeria valencià vora l’any 1880 fins a la riuada del Túria de l’any 1957, que en provocà el tancament definitiu.

    Esta nova obra, editada en gran format i fora de col·lecció amb pàgines a color i il·lustrades, presenta per primera vegada un treball de camp i investigació dedicat íntegrament a l’escultura, la imatgeria i l’artesania religiosa valenciana de culte i devocional i els seus oficis: escultors, imatgers, tallistes, fusters, policromadors, dauradors, orfebres, brodadors, indumentaristes...

                 

                                                               

    Este assaig il·lustrat aborda detalladament la nissaga de Vicent Tena quant als aspectes estilístics i la catalogació de la seua obra. Hi ha tres biografies estretament vinculades amb la plàstica figurativa i les arts decoratives, entre les quals sobreïx la protagonitzada per l’escultor Vicent Tena Fuster (1861-1946), mestre de la gúbia, coetani de Benlliure i company d’estudis de Sorolla, un artista dedicat a la imatgeria que, gràcies a la seua afició per la fotografia, ens ha deixat un llegat gràfic insòlit a més d’un bon grapat d’esbossos i dibuixos sense precedents que engrandiran la historiografia valenciana. Fou fins i tot un home de negocis que va arribar a formar part de la nova burgesia comercial valenciana de l’època participant activament en els esdeveniments i les efemèrides més importants de les primeres dècades del segle xx a la ciutat de València.

    És un volum de quasi 400 pàgines amb pròleg d’Antonio Bonet Salamanca, un estudi que abasta tot el territori de l’Estat espanyol i ha comptat amb la col·laboració d’artistes plàstics i artesans, professors d’universitat, historiadors de l’art, investigadors, parròquies i confraries. Inclou fotografies inèdites i de gran valor historiogràfic; com a novetat, en l’annex s’ha afegit un codi QR perquè el lector puga descarregar-se documentació comercial inèdita de la Casa Tena, entre la qual també es troba l’excepcional catàleg il·lustrat i complet de 1903.

    Estem davant d’una aportació bibliogràfica interessant i necessària que ens demostra per què València tingué els millors i més requerits estudis, obradors i tallers d’escultura i imatgeria religiosa de tota Espanya.

         

                        

    La presentació del llibre tindrà lloc dimecres 8 de novembre a les 19 hores en la Sala Alfons el Magnànim del Centre Cultural la Beneficència amb la participació de l’autor, Juan Bautista Tormo, i el subdirector del Magnànim, Enric Estrela. L’entrada serà lliure i gratuïta fins a completar l’aforament.

    Juan Bautista Tormos Capilla és professor de l’IES Enrique Tierno Galván de Montcada (Horta Nord). Les seues investigacions l’han acostat a l’etnomusicologia i la imatgeria valenciana. És autor del llibre Colps de batall a l’Horta Nord: història, tradició i noves tecnologies (Institució Alfons el Magnànim, 2021) i ha participat en uns quants volums col·lectius. A més, ha impartit unes quantes ponències i conferències i té publicats nombrosos articles.

    Fotografies de Juan Bautista Tormos Capella.