Guia per a comprendre els orígens i les motivacions del negacionisme de gènere

    • Data:14-02-2024
    Guia per a comprendre els orígens i les motivacions del negacionisme de gènere

    Negacionisme de gènere. Auge, expansió i mites de l'antifeminisme, del sociòleg Alexis Lara Climent, és el darrer llibre publicat per la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació, el qual analitza el negacionisme i exposa la realitat del moviment antifeminista.

    Esta obra, amb un estil divulgatiu i una mirada crítica, escodrinya en els racons més térbols que s'amaguen darrere del teló de l'antifeminisme. Quan la covid-19 col·lapsà les societats, el confinament domiciliari generà tot un submon de negacionismes i conspiracions que qüestionaven allò que donàvem per garantit. El terraplanisme, el moviment antivacunes, el revisionisme històric de la dictadura franquista o la negació dels efectes del canvi climàtic tenen un punt d'unió amb l'antifeminisme: el negacionisme científic. En el cas de l'antifeminisme, parlem de la negació de la ciència social i de més de dos segles de distinció entre el sexe (biològic) i el gènere (social).

    Malgrat la ciència, els fets i les dades que demostren les desigualtats de gènere existents en termes econòmics, socials i culturals, la violència de gènere i els assassinats masclistes, encara hi ha sectors de la població que neguen l'existència d'estos problemes que pateixen les dones. El negacionisme de gènere torna a emergir amb nous estils comunicatius que soscaven els fonaments de la igualtat entre hòmens i dones. Quan el moviment feminista semblava haver conquistat espais en l'agenda política i mediàtica, la reacció antifeminista ha irromput de nou amb força negant la construcció social del gènere.

    El llibre és el número 191 de la col·lecció «Estudis Universitaris» i el segon de la col·lecció «Gènere», dirigida per la politòloga de la Universitat de València Rosa Roig.

    El pròleg és de Rocío Vidal, la il·lustració de la coberta de Tania Vicedo i el disseny de la col·lecció de Fèlix Bella.

    Alexis Lara Climent és sociòleg per la Universitat de València amb premi extraordinari de llicenciatura i màster en Comunicació, Cultura, Societat i Política per la UNED. Ha desplegat la seua carrera professional en l'àmbit de la comunicació política, social i digital, en el qual destaquen els seus treballs com a consultor polític i assessor comunicatiu. Ha treballat en departaments de premsa d'entitats públiques i privades, ha sigut professor associat del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València i ha participat en projectes d'investigació i innovació educativa vinculats al camp de la comunicació.

    És membre fundador de La Comarca Científica, plataforma valenciana de divulgació de les ciències socials, i vocal del Consell de la Ciutadania d'À Punt. Col·labora habitualment en les anàlisis electorals i tertúlies de la televisió pública valenciana À Punt i participa en diversos mitjans de comunicació com a analista i divulgador científic amb vídeos i articles.