Històries de Músiques diverses

  • Data:16-09-2022
  Històries de Músiques diverses

  Tant l’experimentació com la tradició tenen un espai a la col·lecció Músiques de la Institució Alfons el Magnànim - Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació. Com a mostra, comentem els dos nous números que incorporàrem el passat curs 2021-2022, un exemple de l’heterogeneïtat de la creació musical de les nostres terres en l’època contemporània i de la vocació transversal de la sèrie.

  Els Basset de Benifairó de la Valldigna són els protagonistes del número 17 de la sèrie, signat pel dolçainer i professor Josep Maria Bataller Llàcer. Els Basset: dolçainers i tabaleters explica la història d’una nissaga de dolçainers i tabaleters que es remunta a mitjan segle XIX i que ha arribat viva als nostres dies, tot detallant la seua evolució cronològica inserida en la història de la dolçaina i el tabal a la Safor durant aquest període, del qual s’han recopilat totes aquelles tocates provinents de diferents fonts documentals.

  El doctor en Història de l’Art i professor de conservatori José Vicente Gil Noé ens acosta, en el número 16, quatre cròniques de l’experimentació i obertura cap a noves formes de creació musical i sonora a València al segle passat. Música no comença amb la clau de sol. Quatre històries d'heterodòxia musical i sonora a València durant el segle XX (1922-1983)ens proposa descobrir el microtonalisme d’Eduardo Panach i el seu treball a la conquesta del total sonor; l’aplicació de l’electricitat i l’electrònica a la música de Juan García Castillejo i el seu quasi mític aparell electrocompositor, capaç de crear i fer sonar obres automàticament; el Circuit Perifònic, que José Val del Omar va instal·lar pels carrers amb una calculada xarxa d’altaveus que, amb música i paraula, complementava el paisatge sonor de la ciutat; i el grup Actum, pioner valencià i espanyol en el seguiment del corrent experimental que va recórrer Europa i Amèrica a partir de l’obra i el pensament de John Cage.

  Si voleu saber-ne més, podeu consultar el catàleg complet al nostre web. Animeu-vos a descobrir la història dels nostres músics i creadors, trobareu els llibres a la vostra llibreria de proximitat.