Humanisme i reforma de l'Església en la catedral valenciana del segle XVI

    • Data:09-12-2022
    Humanisme i reforma de l'Església en la catedral valenciana del segle XVI

    La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació publica La catedral de València en el siglo xvi. Humanismo y reforma de la iglesia (Volumen 1)

    Suposa el primer volumen d’una col·lecció que pretén estudiar com l’humanisme i la Reforma van marcar els destins de la catedral de València al llarg del segle XVI, etapa crucial per a la història diocesana particularment i per a l’Església universal en general. Amb la Seu elevada feia poc al rang de metropolitana pel papa Alexandre VI, el seu capítol era un destí privilegiat per als cabalers de llinatges il·lustres de la mitjana i baixa noblesa autòctona i les oligarquies ciutadanes, perpetuades a través de les xarxes clientelistes i el patronatge. Açò explicaria la implicació del clergat catedralici en les bandositats, que aglutinaren la societat valenciana durant part de la centúria, en la qual el capítol catedralici funcionà de manera pràcticament autònoma gràcies a la fortalesa de què estes corporacions continuaven presumint. 

    De ben segur, influïren també en el panorama descrit la incúria i l’absentisme episcopal de la família Borja i els membres de la Casa Reial, que caracteritzaren les dècades prèvies al pontificat de sant Tomàs de Villanueva, primer d’una sèrie de bisbes reformistes que, des de mitjan cinc-cents, trobarien entre estos murs l’oposició principal a les polítiques centralitzadores. 

    Aquest llibre fora de Col·lecció sorgeix de un projecte d’investigació dut a terme en el marc de la Universitat CEU Cardenal Herrera, amb edició i introducció de Emilio Callado Estela.