​Ja estan disponibles els últims llibres dels premis València i València Nova 2023

  • Data:23-10-2023
  ​Ja estan disponibles els últims llibres dels premis València i València Nova 2023

  Ja estan disponibles els últims llibres dels premis literaris València i València Nova 2023 de la Institució Alfons el Magnànim a la nostra pàgina Web.

  Els Premis València, són uns premis de narrativa, poesia i assaig en valencià i castellà, i des de 2016, també es convoquen els Premis València Nova.

  Obres premiades 2023:

  Si tenim vida i salut, de Josep Franco Martínez, ha sigut l’obra guardonada del Premi València de narrativa en valencià per ser un retrat vívid del món cultural i literari valencià de les darreres dècades. Tot això constitueix una representació costumista lúcida de la societat valenciana de la postguerra fins als nostres dies. Bromera (Alzira) ha sigut l’editorial encarregada de publicar l’obra.

  Tan tonta, de Carlos Catena Cózar, ha sigut guardonat amb el premi València de narrativa en castellà. El jurat ha valorat la interessant construcció de la veu de la narradora, que va teixint una capa de sospites i incertesa en tot el que narra. Es demostra destresa a l’hora de crear tensió i donar informació.

  Contracció, de Raquel Casas Agustí, ha obtingut el premi València de poesia en valencià. El jurat ha destacat l’atreviment de crear imatges poderoses que combinen dolor i bellesa i mantenen un equilibri perfecte, i ho fa usant el ritme com a instrument per a donar coherència al propòsit que es planteja. L’obra està publicada per l’editorial Bromera (València).

  De lo que fue no siendo, de Francisco Miguel López Serrano, és l’obra guanyadora del premi València de poesia en castellà. L’autor planteja una meditació sobre la nostra condició efímera i el caràcter fugaç d’una consciència atenta que pensa amb desconcert en el seu pas pel món: poesia filosòfica escrita amb força i concreció.

  Desinformación y poder, de Raúl Rodríguez-Ferrándiz, ha guanyat el Premi València d’assaig amb un estudi de les noves formes de comunicació política en l’era de la globalització dirigit a un públic no especialitzat. L’obra s’ha publicat dins de la col·lecció «Estudis Universitaris» del Magnànim.

  Els guardonats dels premis València Nova, dirigits a autors novells sense obres publicades amb l’objectiu de fomentar la creativitat literària i les noves veus, són els següents:

  Getabako, d’Esther Climent Gosp, ha guanyat el premi València Nova de la modalitat de poesia en valencià i està editat per Bromera. Es tracta d’un poemari amb la capacitat de captar amb gran subtilesa la quotidianitat, l’essencialitat de la poesia d’arrels orientals i la musicalitat que desprén tota l’obra.

  Carrera de relevos, de Demetrio Fernández Muñoz, ha obtingut el premi València Nova de poesia en castellà i el publica Hiperión. És una obra que evoca el cercle de la vida. El text, en un llenguatge original, indaga explícitament en el lèxic del castellà, qüestiona l’arrel i aprofundeix en les possibilitats del sentit germinal del llenguatge.

  Del faristols als pòdcasts, de Teresa Ciges Barberán, obté el Premi València Nova d’assaig, que el Magnànim publica dins de la col·lecció «Estudis Universitaris». És un llibre que ressalta pel seu caràcter innovador amb una temàtica d’actualitat dirigida a un públic ampli.

  Les absències, d’Irene Klein Fariza, ha guanyat el Premi València Nova de narrativa en valencià i el publica Bromera. És un conjunt de relats sobre l’absència, el dolor de la soledat i el buit. Els temes de la compilació de contes, prou cohesionada per a considerar-la una unitat clara, giren al voltant de l’absència d’alguna cosa: absència materna, absència de familiars o amics, absència després d’una ruptura, el buit que deixa l’avortament, etc.

  El jurat ha acordat per unanimitat deixar deserta la modalitat de narrativa en castellà de València Nova.