Joan Fuster i la seua poesia en la música

    • Data:21-06-2022
    Joan Fuster i la seua poesia en la música

    Són molts els artistes que han musicat la poesia de Joan Fustereditada recentment pel Magnànim i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, o que l’han homenatjat en les seues cançons. Tant en la seua faceta com a pensador i assagista, com en la seua producció poètica, l’empremta de Fuster en els grups de música en valencià és clara, com ho demostren les mostres d’afecte que li han dedicat en moltes de les seues cançons.

    Lluís Llach va fer una de les cançons que han musicat els versos de Fuster més recordades. Criatura dolcíssima és un poema romàntic que el gironí va revestir amb una melodia memorable (Somniem, 1979). Altres intèrprets, com els valencians Mireia Vives i Borja Penalba, l’han versionada recentment (Cançons de fer camí, 2019).

    Però Llach no va ser l’únic cantant de la Nova Cançó que tindria present a Fuster en la seua música. Raimon també va recordar a l’homenot de Sueca “passejant per València sol” (Rellotge d’emocions, 2011) i Paco Muñoz li dedicaria una cançó pòstuma al disc La Meua Terra (2006), on explica que encara se li encomana quan no sap què escriure.

    Ovidi Montllor, un altre dels tòtems de la Nova Cançó valenciana, va ser l’encarregat de recitar els poemes de Fuster en un acte d’homenatge celebrat a l'Olleria l'any 1993, un any després del seu traspàs. Gràcies a la recuperació d’una gravació d’aquesta lectura, que Paco Muñoz va fer de manera casolana, un nou projecte musical va veure la llum al 2012. A dos de val va reunir a Hugo Más, Batá, Rapsodes, Rafa Xambó, Bajoqueta Rock, Pau Alabajos, Obrint Pas, Al Tall, Albert Ortega, Lluís Miquel, Eva Dénia, Empar Torres, Carraixet, Ovidi Twins, Dani Miquel, Sva-Ters, Andreu Valor i al mateix Paco Muñoz. Al disc, els versos de Fuster llegits per Ovidi Montllor s’envolten de diferents atmosferes musicals i melodies, que van des de la música electrònica fins al folk.

    Dropo, el grup de rock dels anys 90 que formaren Francesc Pedroche, Ximo Tomàs i Borja Penalba, també va versionar el poema L’odi (Si fots un crit, 1995). Perquè, i a banda dels poemes musicats i de les mencions a les lletres de molts dels seus coetanis, les noves generacions de músics també han seguit recordant a l’intel·lectual valencià en la seua música. Alguns, fins i tot, han samplejat la seua veu en els discos, com Orxata Sound System a l’1.0 (2007) o Obrint Pas a Terra (2002).

    Aspencat va recordar l’atemptat terrorista a la seua casa de Sueca en Música naix de la ràbia (Tot és ara, 2015) i també versionaren la cançó Tu creus de Paco Muñoz, on recorda el seu paper com a pensador (Obri la llauna, 2009). Pau Alabajos buscava una resposta en els seus llibres a La clau (Futur en venda, 2004), els Arrap recordaven la seua adolescència llegint-lo a Mira com passen (Ara va de bo, 2012), OWIX reclamava la seua veu des de la Marina amb Brut 36 (Bullirà el mar, 2006) i Borja Penalba i Mireia Vives l’integren en una València negra (2019) plena de contrastos.

    El Magnànim i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua hem editat la poesia completa de Joan Fuster, on trobareu tota la seua obra poètica. Una lectura que podeu acompanyar amb aquestes cançons, que la musiquen i que recorden al seu autor. Podeu trobar-ne algunes en aquesta llista de reproducció.